Dolarové bankovky plesnivějí, raději silážujte rubly, radí Bělorusko

Minsk – Běloruský parlament varoval obyvatelstvo před hromaděním amerických dolarů, protože bankovky prý plesnivějí - na rozdíl od běloruské měny. Doporučuje je proto ukládat v bance. Za výzvou je ale podle opozice spíš devalvace běloruského rublu a pokles devizových rezerv, způsobené vleklou měnovou a platební krizí.

„Dolar, globální světová měna, je v ohrožení. Požírá ji neviditelná plíseň,“ upozornil list Narodnaja gazeta. Běloruské banky prý prosvěcují americké bankovky ultrafialovým světlem, a když dolar zmodrá, je plesnivý. Takové bankovky pak banka nepřijímá ani nevyměňuje. Nejohroženější jsou prý starší bankovky s narušenou strukturou. Podle expertů mohou bankovky opravdu plesnivět, musejí ale být dlouhodobě uloženy ve vlhkém a nevětraném prostředí. Ultrafialové světlo ale plíseň odhalit nemusí a veškeré běloruské banky jsou kromě toho ze zákona povinny přijímat či vyměňovat i „plesnivé“ dolary.

Krize v Bělorusku začala v roce 2010, kdy šéf státu Alexandr Lukašenko před prezidentskými volbami zvýšil o 40 procent platy zaměstnanců státních podniků, které v běloruské ekonomice převažují. Firmám navíc nabídl nízko úročené půjčky na nákupy a investice. To vše vedlo k prudkému růstu dovozu a silnému tlaku na běloruskou měnu, která opakovaně devalvovala. V minulých několika letech byla v Bělorusku největší inflace na světě, lidé ve vzniklé krizi skupovali dolary.

Vydáno pod