V Praze vidím, jak jednou bude vypadat Kuba, říká blogerka Sánchezová

Praha/Havana - Nejslavnější kubánskou disidentku Yoani Sánchezovou nedávno americký časopis Time zařadil mezi 100 nevlivnějších lidí světa. Blogerka přitom svět poznávat nemohla, protože jí vláda nedovolila odjet ze země. Teď poprvé povolení dostala - a hned po Brazílii zamířila do České republiky. Nic jiného než život pod vládou jednoho z bratrů Castrových vlastně nezná. A právě o tomto každodenním životě začala na internetu zveřejňovat záznamy, které dnešní Kubu zachycují bez příkras, se všemi problémy.

Blog 37leté Yoani Sánchezové sledují odhadem desetitisíce lidí na celém světě. Jedním z nich byl údajně i Barack Obama, s nímž dělala rozhovor v roce 2009. Mnohem pečlivěji ale její blog Generación Y začali sledovat ti, kdo jí rozhovor nikdy nedali. Šikana ze strany úřadů na sebe nenechala dlouho čekat.

Yoani Sánchezová:

„Snažili se pošpinit můj obraz, lhali o mně, natočili televizní reportáž namířenou proti mně a vysílali ji v hlavním čase.“

O cestě do zahraničí nemohla být řeč, přestože se pas plnil vízy. Zvali ji všude možně, dostávala věhlasné novinářské ceny. Povolení k výjezdu dostala až teď, kdy Raúl Castro uvolnil podmínky cestování.

V polovině ledna začala na Kubě platit novela migračního zákona, díky níž už Kubánci nepotřebují k opuštění ostrova výjezdní doložku a stačí jim pouze pas. Sánchezová sice na konci ledna pas skutečně obdržela, prohlásila však, že možnosti opravdu vycestovat uvěří, až bude sedět na palubě letadla. Předchozích 20 žádostí o cesty do zahraničí jí totiž kubánské úřady zamítly.

Podle Sánchezové však zásadní problém země, politická nesvoboda, zůstává nadále beze změn. Situace odpůrců režimu na Kubě je podle ní v mnohém podobná tomu, co zažívali disidenti v komunistickém Československu - preventivní zavírání, každodenní sledování, odposlechy telefonů. Šíření nezávislých informací na Castrově ostrově není podle ní vůbec jednoduché. Kromě hrozby vězení nebo postihů příbuzných a známých stojí v cestě také bariéra, kterou vláda mezi lidmi a informacemi vytváří.

Do Česka Sánchezová přijela mimo jiné sbírat zkušenosti, které zdejší společnost udělala na cestě od komunistické totality ke svobodě. „Kubánská zkušenost se těžko vysvětluje někomu, kdo nežil v komunistickém režimu. Češi mi velmi dobře rozumějí,“ říká blogerka, která prý Prahu znala především z knih Milana Kundery.

V Praze sbírá Sánchezová zkušenosti s přechodem od komunismu ke svobodě

Václavské náměstí znala Sánchezová dosud jen z fotek, na nichž davy v roce 1989 účtovaly s komunismem, který u ní doma pořád vládne pevnou rukou. Vidět místa, kde se upálil Jan Palach nebo kde začala sametová revoluce, pro ni má skoro nádech sci-fi.

Yoani Sánchezová:

„Existují jakési náhledy do budoucna. A tady v Praze, v České republice, tak trochu nahlížím do toho, jak bude jednou vypadat Kuba.“

Změny, které provádí kubánský prezident Raúl Castro, jsou podle ní ale pouze dílčí a svět by se jimi neměl nechat ukolébat. Může se prý stát, že spousta lidí i mezinárodních organizací přestane na Kubu zaměřovat svou pozornost, a vláda tak bude snadněji udržovat tvrdou politickou kontrolu. Pronásledování opozice je na Kubě stejně intenzivní jako za vlády jeho bratra Fidela, politických vězňů neubývá a informace podléhají přísné cenzuře, říká Sánchezová.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Oficiální statistiky říkají, že má k internetu přístup pětina Kubánců. To podle blogerky není pravda, lidé sice mohou používat mail či intranet, ke skutečně plnohodnotnému internetu se ale dostanou jen tři procenta z nich. Kopie jejího stále populárnějšího blogu proto lidé distribuují na flash discích či DVD.

V Brazílii se Sánchezová nesetkala jen s porozuměním

Sánchezová přiletěla do Prahy z Brazílie, příští týden bude pokračovat do Španělska, poté navštíví Mexiko, USA a další země. Někteří její přátelé ji od téměř tři měsíce trvající cesty odrazovali, protože měli strach, zda ji režim pustí zpět. Ona sama se zavřených hranic nebojí. První přistání ve svobodném světě ji ale trochu překvapilo. Kubánský režim má v Jižní Americe stále řadu stoupenců, pro něž je placenou agentkou CIA - a kritici byli v Brazílii slyšet. Její 80denní cesta kolem světa má i takové lidi přesvědčit o tom, že dnešní Kuba není jen Castro. Blogerka zamíří také do Peru, Španělska nebo Polska a do centrály Googlu, Twitteru a Facebooku v USA.