Nová kauza Berlusconi: Podplácení přeběhlíka

Neapol - Úřady v italské Neapoli vyšetřují bývalého premiéra Silvia Berlusconiho v dalším případu údajné korupce. Týká se podezřelého přeběhnutí levicového senátora před několika lety. Sergio De Gregorio dostal údajně tři miliony eur (75 milionů korun) za to, aby opustil vládnoucí středolevou koalici. Následkem toho padla v roce 2008 vláda premiéra Romana Prodiho. Italský prezident Giorgio Napolitano dnes varoval před uspěchaným sestavením nové italské vlády.

Podle zdrojů z prostředí italské prokuratury De Gregorio přiznal, že peníze od Berlusconiho přijal. K dohodě prý došlo v roce 2006, přičemž o částce tří milionů eur obě strany jednaly v Berlusconiho římském domě Palazzo Grazioli. De Gregorio s obviněními podle vyšetřovatelů přišel v prosinci. Nejdříve údajně obdržel dva miliony eur, které mu chodily od Berlusconiho společníka Valtera Lavitoly v různě vysokých splátkách. Poté, co přeběhl k Berlusconiho straně Lid svobody, začal De Gregorio svou bývalou Demokratickou stranu ostře kritizovat, aby tak dosáhl jejího pádu.

Vyšetřovatelé se také začali zabývat slibem Berlusconiho kampaně vrátit loňskou daň z nemovitosti. Podle některých názorů totiž mohlo jít o kupování hlasů.

Pro Berlusconiho, jehož formace skončila v nedělních a pondělních parlamentních volbách druhá, jde o další z řady vyšetřování, která proti němu justice vede. Kromě korupce je podezírán také v mediálně sledovaném případu ze sexu s nezletilou dívkou. Italská policie v souvislosti s novou kauzou vyzvedla v místní bance bezpečnostní schránku uloženou na Berlusconiho jméno, která by mohla pomoci případ rozuzlit.

Napolitano: Vytvoření nové vlády nelze uspěchat

Italský prezident Giorgio Napolitano dnes během návštěvy v Německu prohlásil, že vytvoření nové vlády v zemi se nedá uspěchat jen proto, že panují - podle jeho názoru nepodložené - obavy z destabilizace Evropské unie. Upozornil, že podle italské ústavy se má po volbách, které se konaly v neděli a v pondělí, sejít poprvé nový parlament za 20 dnů.

„Nevidím teď možnost, jak bychom to měli urychlit. Je však důležité říci, že Itálie bez vlády není. Má úřední vládu, dokud nový kabinet nesloží přísahu,“ prohlásil s tím, že „Itálie nepředstavuje pro nikoho riziko nákazy“. Reagoval tak na spekulace kolem dalšího vývoje v zemi a také v eurozóně po vyhlášení výsledků voleb, které ukázaly, že vznikla patová situace.