3096: Utrpení Kampuschové vstoupilo na plátna kin

Vídeň – 3096. Přesně tolik dní strávila Natascha Kampuschová ve sklepě svého únosce Wolfganga Priklopila a přesně tak se jmenuje i nový snímek, který celou kauzu mapuje. Film dnes v Rakousku vstupuje do kin v běžné distribuci – bez dvou dní je to 15 let od dívčina únosu. Otevřenost Kampuschové však u některých lidí vyvolává pobouřenost.

Kampuschová se podle svých dřívějších slov nyní cítí dostatečně silná, aby mohla vypovědět celý příběh o svém únosu. „Znovu to rozvířilo mnoho věcí. Přeneslo mě to zpátky k tomu, co jsem tehdy prožívala. Bylo to náročné. Ale nakonec to byla i úleva,“ rozpovídala se rodačka z Vídně. Ve filmové verzi ale nevystupuje ona, nýbrž dvě herečky, které zobrazují její dospívání. 

Trýznitel Priklopil se zabil dřív, než ho policie stačila dopadnout. Natascha v srpnu 2006 uprchla, nyní tedy bude na svobodě šest a půl roku. Teprve před týdnem však veřejně přiznala, že byla sexuálně zneužívána. Dovolila to říct i tvůrcům snímku.

Režisér Sherry Horman se ve svém díle nebojí ničeho. Konec normálního života někdejší desetileté školačky rozebral v detailech: věznění v kobce pod garáží, více než osm let psychické manipulace, trýznění hladem, bití i znásilňování.    

Část veřejnosti už v minulosti dívku „pranýřovala“ za to, že svůj příběh již od počátku prodávala médiím a mimo to otevřeně kritizovala tamní policii. Svůj vztah k Priklopilovi navíc nelíčila s vyhraněnou nenávistí, jak by se dalo očekávat. Právě netradiční vztah věznitele a zajatkyně se 3096 snaží divákovi lépe vysvětlit. 

Natascha Kampuschová na premiéře filmu 3096
Zdroj: ČT24

„Když je člověk dost statečný, aby promluvil jasně o něčem, co se stalo, ale není to jasně černobílé, nevyhovuje to morálnímu spektru, lidi na to reagují negativně,“ prohlásila jedna z představitelek Kampuschové, Antonia Campbell-Hughesová. 

Na premiéru dorazil také Johannes Erlemann, který byl coby dítě unesen na dva týdny. „Spojuje nás, co přišlo potom. Měli jsme štěstí, že jsme se nikdy nenechali označovat za oběť, ale tím jsme veřejnost pobouřili,“ komentoval zmíněné kritiky. 

Dnes pětadvacetiletá Natascha Kampuschová se prý v hrdince poznala. Realita ale podle ní byla ještě horší, než jak ji snímek zobrazuje.

3096: Osud Nataschy Kampuschové na plátně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod