Tymošenková mohla dostat i 12 let, obhajoval její trest prezident

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes obhajoval uvěznění své politické soupeřky, expremiérky Julije Tymošenkové, která za uzavření nevýhodné dohody o nákupu ruského plynu mohla být podle něj odsouzena i k 12 letům vězení namísto sedmi.

„Mnohokrát jsem říkal, že nejsem vyšetřovatel ani prokurátor. Ale dnes, kdy známe celou historii (s uzavřením plynové dohody), si uvědomujeme, že fakticky došlo ke zfalšování dokumentů, za což stanula Tymošenková před soudem a ten rozhodl. Bylo to rozhodnutí spravedlivé, správné? Soud rozhodl,“ řekl Janukovyč a dodal, že expremiérka dostala „nejnižší trest“, protože daný paragraf počítá se sedmi až 12 lety odnětí svobody.

„Tymošenková 'trpí' za to, co spáchala. Ale co udělala naše země? Proč tak trpí, proč musíme platit podle této dohody do roku 2019? Kdo se z toho těší? Na tuto otázku musíme odpovědět,“ prohlásil šéf státu, který se v pondělí chystá v Moskvě opět jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o ceně ruského plynu, považované Kyjevem za přemrštěnou. Podle Janukovyče jde o nejpalčivější problém, a nebýt kontraktu podepsaného Tymošenkovou, měl by stát dost peněz, aby mohl zlepšit stav zdravotnictví, pomáhat nejchudším či dotovat bydlení.

Viktor Janukovyč
Zdroj: ČT24/ISIFA

Němečtí lékaři oponují ukrajinským: Tymošenková léčbu potřebuje

Tymošenkovou navštívil tým německých zdravotníků. Zatímco podle ukrajinských odborníků Tymošenková další léčbu nepotřebuje, němečtí lékaři tvrdí opak. Počátkem týdne navíc Berlín obvinil ukrajinské úřady, že lékařům cestu za prominentní pacientkou znemožňují.

Spor kolem vydání ukrajinských víz pro berlínského ortopeda Karla Maxe Einhäupla se urovnal a německý odborník mohl Tymošenkovou vyšetřit přímo v charkovské nemocnici. Vůdkyně opozice, která si odpykává sedmiletý trest za zneužití pravomocí, je už devět měsíců hospitalizována kvůli vyhřezlé meziobratlové ploténce. Einhäupl potvrdil, že její stav není dobrý a vyžaduje další léčbu.

Ukrajinští zdravotníci ale mají jiný názor. Náměstek ministryně zdravotnictví Oleksandr Kačur na tiskové konferenci prohlásil, že potřebuje-li Tymošenková další léčbu, pak je možné v ní pokračovat „mimo nemocnici“. Zda tím měl na mysli transport političky zpět do vězení, neuvedl. Einhäupl by měl podle Kačura ukrajinské straně do dvou dnů předat zprávu o pacientčině zdraví a o dalším postupu léčby a rehabilitace. Poté prý ukrajinské úřady přijmou „konečné rozhodnutí“.

Kamery už Tymošenkovou nesledují

Tymošenková začátkem ledna zahájila v nemocnici „kampaň občanské neposlušnosti“ na protest proti tomu, že je prý vystavena nepřetržitému špehování a sledování videokamerami. Odmítala pobývat ve svém nemocničním pokoji, dny trávila na chodbách a nocovala v umývárně.

Prezident Viktor Janukovyč, hlavní politický sok vězněné expremiérky, minulý týden charkovským vězeňským strážcům navrhl, aby z „humanitárních důvodů“ kamery z nemocničního pokoje Tymošenkové odstranili, což se po několika dnech stalo. Tymošenková pak svou kampaň ukončila.