„Baby Doc“ poprvé stanul před soudem

Port-au-Prince - Bývalý haitský diktátor Jean-Claude Duvalier ve čtvrtek stanul před soudem, poprvé od lidového povstání, které ho v roce 1986 vyhnalo ze země a přinutilo k emigraci. Politik, který ignoroval tři předchozí soudní státní, vládl na Haiti tvrdou rukou v letech 1971–86. Obvinění z krutých represí odmítá.

Jednašedesátiletý Duvalier známý pod přezdívkou „Baby Doc“ je obviněn z mnoha politických vražd a nezákonného věznění politických oponentů. Po pětadvacetiletém exilu ve Francii se vrátil na Haiti v lednu 2011, kdy byl krátce zatčen pro podezření z korupce, krádeží a zneužití moci.

Obvinění ze zločinů proti lidskosti a mučení haitské soudy kvůli údajnému promlčení loni nejprve odložily. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová ale haitské úřady upozornila, že v podobných případech žádná omezení neplatí. Stíhání pak bylo obnoveno.

Duvalier se k soudu dostavil až napočtvrté, a to pod pohrůžkou, že bude předveden policií. Zahraniční humanitární organizace a ochránci lidských práv proces pečlivě sledují. Považují ho za test justice v těžce zkoušené karibské ostrovní zemi, která prošla desetiletími krutých diktatur.

„Přelíčení proběhlo velmi dobře. Soudci i právníci obětí se ptali na jeho vládu, finanční zločiny i povědomí o politických vězních. Skoro na všechno odpovídal vyhýbavě,“ uvedla advokátka z Institutu pro spravedlnost a demokracii Nicole Phillipsová.

Duvalierův pád v roce 1986 ukončil dlouhé období diktatury, kterou zavedl v roce 1957 jeho otec François Duvalier, řečený „Papa Doc“. Při útěku do Francie měl Duvalier mladší zpronevěřit ze státních účtů 100 milionů dolarů. Po návratu na Haiti v roce 2011 se za činy své vlády krátce omluvil, ale vinu přičítá podřízeným.

Duvalier poprvé u soudu (zdroj: ČT24)