White Flight a jeho důsledky: Bílí Britové už jsou v Londýně menšinou

Londýn - Poprvé v dějinách Londýna se ocitli potomci původních bílých Britů v menšině. Podle výsledků sčítání lidu jich v metropoli ubylo oproti roku 2001 přes 620 tisíc a teď tvoří jen 45 procent populace. Londýnu historicky poprvé dominují obyvatelé s asijskými a černošskými kořeny, ale také cizinci z Evropy.

Nejvíc Britů bílé barvy pleti za posledních 10 let odešlo ze čtvrti kolem olympijského parku v Londýně. Po světových válkách se tu usazovali veteráni i vybombardované rodiny. Tvořili 80 procent obyvatel, teď ani ne polovinu. 

Tony Travers z výzkumného centra LSE London se domnívá, že lidé odcházejí především z ekonomických důvodů. Rodinám se přestěhování vyplatí. V Londýně totiž kromě cen bytů a nájmů roste taky nezaměstnanost. „Dům v Londýně prodáte za 400 000 liber. Ten samý pořídíte 250 kilometrů odsud za 200 000 liber. V bance vám zbude dost peněz,“ vysvětluje Keith Fernett, realitní expert a šéf charity Anchor House. "Tah bílých (white flight), jak se tomu říká, se týká těch, co jsou na tom lépe. Mění svůj životní styl. Míří na venkov," dodává.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Osmimilionová metropole je multikulturní už od dob římské říše, až v 21. století se ale role obrátily. Za jedno desetiletí ubylo 620 000 bílých Britů, což je  - pro představu - Brno, Plzeň a Olomouc dohromady. Tím se proměňuje i tvář Londýna. Anglické hospody a čajovny vystřídaly asijské grily a východoevropské speciality, konstatuje zpravodaj ČT Bohumil Vostal.