Krize bourá rodiny: Třetina dětí v Lotyšsku to cítí na vlastní kůži

Riga - Dvoumilionové Lotyšsko se potýká se závažnou krizí: Třetina dětí tam vyrůstá v péči buď jen jednoho rodiče, nebo dokonce jen prarodičů. To je úplně nejvíc mezi vyspělými zeměmi. Na vině přitom nejsou jen rozvody, ale i vleklá hospodářská krize, která vyhání stále víc lidí za prací do zahraničí.

Kvůli krizi prošla země jednou z nejtvrdších reforem v Evropě. O práci přišla třetina státních zaměstnanců, platy ve státní správě klesly o 40 procent, vláda tvrdě seškrtala sociální dávky i další výdaje. Země přežila a hospodářství zase roste. Práce ale není a ceny jsou vysoké.   

Lotyši proto masově odjíždějí za prací do zahraničí. Jen od roku 2000 tak ze země zmizelo přes 10 procent obyvatel. Někteří odcházejí s dětmi, jiní je nechávají doma. Každé třetí malé dítě v lotyšských školkách má jednoho nebo oba rodiče v zahraničí. Manželé se také nezřídka u dětí střídají. Chvíli pracuje v cizině jeden, potom druhý. Sehnat dobrou práci je doma skoro nemožné.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

V zemi je spousta rodin, ve kterých jeden z partnerů pracuje v Norsku, Švédsku nebo v Německu. Je to sociální problém, o němž mnozí nechtějí mluvit. Napíná rodinné rozpočty, ale taky mezilidské vztahy. Lotyšská vláda tvrdí, že po tvrdých reformách přijde oživení, které lidi přiláká domů. Lotyši se ale zatím nevracejí - a část rodin za to tvrdě platí.

Riga
Zdroj: ČT24