V Praze a tajně: Rusko a Gruzie k sobě znovu hledají cestu

Praha - V přísném utajení se dnes v nejmenovaném pražském hotelu konala schůzka ruských a gruzínských diplomatů o urovnání nepřátelských vztahů těchto zemí. Setkání mělo odblokovat krizi trvající od válečného konfliktu mezi Gruzií a Ruskem v roce 2008.

Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin, který v české metropoli jednal se zvláštním zmocněncem gruzínského premiéra Bidziny Ivanišviliho Zurabem Abašidzem, agentuře ITAR-TASS řekl, že obě země se po jednání v Praze přiblížily k obnovení leteckého spojení. Rozhovor byl podle Karasina konstruktivní a opravňuje k optimismu. Posun vidí Karasin i v oblasti kulturních a humanitárních kontaktů. V Praze se podle něj hovořilo i o pozemní dopravě mezi Ruskem a Gruzií, o kontaktech v oblasti vědy a zdravotnictví a o vízovém režimu.

Další, v pořadí třetí neformální schůzka představitelů Moskvy a Tbilisi se uskuteční na přelomu května a června na místě, které bude teprve upřesněno, informoval Karasin.

Rozhovor s Emilem Souleimanovem (zdroj: ČT24)

Rusové a Gruzíni začali o uvolnění napětí ve vzájemných vztazích neformálně jednat loni v prosinci v Ženevě. Obnovení kontaktů mezi znepřátelenými státy umožnily loňské vládní změny v Gruzii. V říjnových parlamentních volbách tam zvítězila Ivanišviliho koalice Gruzínský sen, která porazila Sjednocené národní hnutí prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten prosazoval tvrdý postup vůči Kremlu a jeho vztahy s ruským vedením byly fakticky nulové. Kreml považuje Saakašviliho za svého úhlavního nepřítele.

Srpnovou týdenní válku mezi Gruzií a Ruskem vyvolal před pěti lety spor o vzpurnou ruskojazyčnou gruzínskou provincii Jižní Osetie. Na útok gruzínských jednotek reagovala Moskva úspěšnou protiofenzívou, po níž území fakticky obsadila. Rusko krátce nato uznalo „nezávislost“ okupované provincie, stejně jako v případě nedaleké Abcházie.

Vydáno pod