Zatímco spal, země se pod ním propadla. Záchranáři marně hledají

Seffner (USA) – Městečko Seffner na Floridě již druhý den žije pátráním po místním 37letém muži. Jeff Bush přitom nikdy neodešel ze svého domu. Zmizel ve spánku, když se pod jeho ložnicí propadla země. Šest metrů hluboký kráter má už třicet metrů v průměru a zřejmě se stále pomalu snižuje. Záchranáří nasadili kamery a odposlouchávací zařízení, každou chvíli ale hrozí další zřícení zeminy. Šance na objevení živého muže jsou podle místních úřadů velmi malé.

Bushův bratr Jeremy se zrovna chystal ke spánku ve čtvrtek večer místního času, když uslyšel hluk a vzápětí hlas svého sourozence volajícího o pomoc. Na místě, kde jeho pokoj míval podlahu, uviděl šokovaný Jeremy pouze hluboký kráter o průměru deset metrů, do nějž se sesouvala půda i věci z bratrovy ložnice. „Běžel jsem tam a skočil do té díry. Křičel jsem jeho jméno a přísahám, že jsem slyšel, jak i on volá na mě, abych mu pomohl. A já jsem nemohl nic dělat,“ řekl Jeremy.

Geologové přivolaní na místo určili, že průměr kráteru se směrem do hloubky zvětšuje, z deseti metrů u povrchu až na 30 metrů hlouběji pod ním. Záchranáři spustili do hloubky sondy, ale žádné známky života neobjevili. Na místo se zatím nemůže dostat těžká technika potřebná k prohledání kráteru, neboť není jisté, jak široká oblast je nestabilní a zda nehrozí další propady. Policie evakuovala lidi ze sousedních domů.

„Všechno, co viděli, byla matrace, která trčela z díry ven. Jednoduše řečeno, země pod tou místností se prostě otevřela,“ řekl šéf místních hasičů Ron Rogers. Propady půdy jsou na Floridě celkem časté. Kyselé deště narušují vápencové podloží a vytváření pod zemí krátery, které se čas od času pod tíhou země propadnou. Jen málokdy mají ale tak tragické následky.

Záchranáři marně hledají muže pod sutinami (zdroj: ČT24)
Vydáno pod