Adopce ruských dětí do zahraničí – záchrana, či smrt?

Moskva – Asi 12 tisíc prokremelských aktivistů vytáhlo do ulic na protest proti americkým adopcím ruských dětí. Mimo jiné i kvůli případu tříletého Maxe, který v USA zemřel v adoptivní rodině na následky vnitřního zranění. Podle nového závěru amerických vyšetřovatelů si zranění nešťastně způsobil sám. To ale ostře odmítají ruské úřady. Podle nich Maxe zabili adoptivní rodiče.

Oficiální ruští představitelé zdrženlivě zareagovali na předběžné zprávy amerických úřadů, podle nichž tříletý ruský chlapec, jenž zemřel v adoptivní rodině ve Spojených státech, podlehl zranění, které si sám přivodil. Rusko mimo jiné žádá, aby se na zkoumání případu mohli podílet jeho vyšetřovatelé. 

Maxim Kuzmin, jenž je v USA uváděn pod novým jménem Max Shatto, byl podle představitele ruského prezidenta pro práva dětí Pavla Astachova zabit svou náhradní matkou v Texasu. Na těle tříletého chlapce se totiž našly četné pohmožděniny na hlavě a na nohou a pitva odhalila i zranění břišní krajiny a vnitřních orgánů. Dříve prý matka chlapci podávala silné psychotropní preparáty. Prokurátor texaského okresu Ector ale v pátek uvedl, že podlitiny si chlapec způsobil sám. V jeho těle prý nebyly nalezeny stopy po lécích. Okresní šerif Mark Donaldson ale zároveň prohlásil, že vyšetřování případu ještě pokračuje.

Demonstranti: Sirotci potřebují matky, ne hroby

V Moskvě se dnes za účasti několika tisíc lidí koná demonstrace, kterou její organizátoři pořádají pod heslem „pochod na ochranu dětí“. „Sirotci potřebují matky, a ne hroby,“ citovala agentura ITAR-TASS jednu z účastnic akce, při které mimo jiné zazněl požadavek, aby se do vlasti co nejdříve vrátil bratr tragicky zemřelého chlapce, který byl rovněž adoptován stejnou americkou rodinou. Ruské úřady už stíhají v nepřítomnosti několik amerických rodičů za smrt či sexuální zneužívání adoptovaných dětí z Ruska a taky na ně vydaly prostřednictvím Interpolu mezinárodní zatykače. 

Ruský pochod na ochranu dětí
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Z 60 tisíc adoptovaných dětí jich za posledních 17 let 20 zemřelo

Maxův případ se Rusové snažili využít k ospravedlnění nedávno zavedeného zákazu adopcí ruských dětí do USA. Příslušný zákon byl pojmenován po Dimovi Jakovlevovi, který zemřel, protože ho adoptivní otec zapomněl v zavřeném automobilu v letním žáru. Je ale potřeba udůraznit, že z asi 60 tisíc adoptovaných ruských dětí zemřelo od roku 1996 údajně vinou svých amerických rodičů 20 z nich.

Dmitrij Gudkov, opoziční poslanec:

„Za 20 let Američané adoptovali 60 tisíc ruských dětí – jenom Američané. A za dvacet let jsme registrovali jen dvacítku tragédií.“

Zákon jako odveta za americké sankce

Všeobecně se má zato, že tento zákaz, který v půlce ledna bleskově prošel ruským parlamentem, následoval jako odveta za americké sankce uvalené na ruské činitele, zapletené do porušování lidských práv. V ulicích se proti tomu rovněž protestovalo. Prezident Vladimir Putin tehdy argumentoval veřejným míněním. „Pokud vím, značný počet ruských občanů má negativní postoj k adopci našich dětí do zahraničí,“ řekl Putin. 

Rodiče ani sourozence nemá zhruba 300 tisíc dětí umístěných v ruských dětských domovech. Drtivá většina z nich na adopci čeká marně. Jen loni bylo adoptováno jedenáct tisíc dětí, každé třetí přitom našlo novou rodinu v zahraničí, především ve Spojených státech. Ovšem nový zákon, který je ochránci lidských práv označován za Herodesův, od začátku letošního roku takovou adopci zakázal. 

Američané si přitom osvojují ruské děti už dlouhá léta. Mezi Kremlem a Bílým domem tak panuje silné napětí. „Ano, je to jakýsi krok ke studené válce, ale jinak jsme nemohli postupovat,“ říká bývalý premiér SSSR Nikolaj Ryžkov. A proto se k 965 dětem, které loni do USA odjely, v letošním roce už žádné nepřipojí. „Z dětí se stali rukojmí,“ míní dětská psycholožka Ljudmila Petranovská.

Demonstrace proti zákazu adopce dětí do USA
Zdroj: ČT24