Jižnímu Slovensku chybí rychlostní silnice

Bratislava - Strana Most-Híd, která hájí zájmy maďarské menšiny na Slovensku, kritizuje vládu za bezútěšnou dopravní situaci na jihu země. Právě tam žije nejvíce lidí maďarské národnosti. I kvůli špatné dostupnosti se v některých místech vyšplhala nezaměstnanost až na 35 procent.

Sehnat dnes na jižním Slovensku dobře placenou práci je čím dál tím větší problém. A dojíždět za zaměstnáním třeba do Bratislavy se už lidem téměř nevyplatí.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Starosta Roland Zsoldos z Trhové Hradské za Dunajskou Stredou neustále poslouchá nářky o tom, že místní dají z pětiseteurového platu dvě stovky za benzin a ještě nejsou vůbec doma. „Rádi tady přivítáme nové podnikatele a fabriky, aby naši lidé nemuseli projezdit polovinu platu,“ doplnil Zsoldos.

„Jih je odtrhnutý. Dálnice, rychlostní cesty se nestavějí. Jak tam chceme přilákat nějakého podnikatele? On potřebuje cesty,“ uvedl poslanec Árpád Érsek (Most-Híd).

Rychlostní silnici ale nechtějí jen starostové daleko od Bratislavy. Hlasitě po ní volají i ti, kteří bydlí v obcích přímo za hranicí metropole. Právě touto cestou míří do hlavního města každé ráno ti, kterým se ještě vyplatí dojíždět.

Prioritou státu je dostavět dálnici z Žiliny do Košic - a ta problémy na jihu nevyřeší. Do roku 2016 má jít na dálnice a rychlostní silnice víc než sto miliard korun. Ministerstvo slibuje, že část z těchto peněz určitě na jih půjde. „Tyto úseky rozestavíme ještě v tomto volebním období. Takže ještě v tomto desetiletí by po nich řidiči mohli jezdit,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Vydáno pod