Nepokoje v Makedonii si vyžádaly nejméně dvě desítky zraněných

Skopje - Nejméně 22 lidí se zranilo při nepokojích v hlavním městě Makedonie Skopje. Napětí mezi makedonskými nacionalisty a radikálními Albánci vyhrotilo rozhodnutí jmenovat ministrem obrany bývalého velitele povstalců z doby před deseti lety. Mezi 22 zraněnými je podle úřadů i 13 policistů.

Dlouhodobé silné napětí v Makedonii naposled vyústilo v ozbrojený konflikt v roce 2001. Devět měsíců trvající násilí stálo tehdy život dvě stovky lidí. Problémy vztahů mezi Makedonci a Albánci, kterých je v zemi asi čtvrtina populace, oživilo jmenování nového ministra obrany. Talat Xhaferi totiž v posledním konfliktu vedl právě albánské povstalce.

Nepokoje v Makedonii si vyžádaly zraněné (zdroj: ČT24)

Makedonci jsou ostře proti, vojenští veteráni sbírají 150 tisíc podpisů, nutných pro vypsání referenda o ministrově odvolání. Albánci ho naopak hájí. Obě skupiny se v ulicích střetly s policií.

„Nepovažujeme to za etnické nepokoje a naštěstí nebyly žádné oběti. Apelujeme ale na protestující, aby se vyvarovali násilí, jinak bude proti nim postupováno s největší přísností, bez ohledu na jejich národnost,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Ivo Koteski.

Nepokoje v Makedonii
Zdroj: ČT24

Akce obou stran přerostly v násilnosti a v potyčky s policií, která použila slzný plyn. Podle policejního mluvčího stovky albánských mladíků poškodily dva policejní vozy a několik soukromých aut, jakož i zapálily autobus. Mezi 22 raněnými je podle úřadů více než polovina policistů. Během pátku a soboty policie zatkla 18 demonstrantů, včetně pěti mladistvých.

Klid v metropoli Skopji teď udržují posílené policejní hlídky. Za problémy mezi oběma etniky jsou ale hlubší příčiny, vysoká nezaměstnanost a špatné sociální postavení a frustrace postihující hlavně mladou generaci.