Advokát Magnitskij stojí před soudem posmrtně

Moskva - Kauzu advokáta Sergeje Magnitského začne 11. března projednávat moskevský soud. Jde vůbec o první případ, kdy je obžalovaný souzen po smrti. Magnitského zatkla policie v roce 2008 poté, co rozkryl síť daňových podvodů zkorumpovaných státních úředníků. Ve vyšetřovací vazbě ale zemřel. Jeho jméno se stalo symbolem problémů v rusko-amerických vztazích. Spojené státy po něm totiž pojmenovaly zákon s protiruskými sankcemi.

Čtyři roky po smrti má být Magnitskij souzen za stejný zločin, na jaký sám upozornil, tedy daňové úniky. Podle obžaloby stát připravil v přepočtu o 825 milionů korun  „Mnohá – ta liberálnější média – mluví o 'kafkovském procesu', o absurdistánu. Matka zemřelého upozorňuje, že i v duchu ruského právního řádu je možné pokračovat v takovémto procesu po smrti obviněného jedině v případě, že si to přeje jeho rodina. Požádala proto Magnitského právníky, aby se dnešního jednání nezúčastnili,“ upřesnil pro ČT komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.

Magnitského rodina tvrdí, že se jedná o vykonstruované obvinění. „Jestli tomu rozumím správně, tak soud si určí své vlastní právníky. Tímto dopisem vám proto sděluji, že nedávám nikomu svolení, aby zastupoval mého syna ve věci těchto trestních obvinění,“ uvedl právník rodiny Sergeje Magnitského Nikolaj Gorochov. 

V nepřítomnosti má být současně souzen i Magnitského šéf William Browder, který svého času patřil k největším zahraničním investorům v Rusku. O případu až dosud soud jednal vždy za zavřenými dveřmi.

Sergej Magnitskij
Zdroj: ČT24

Sedmatřicetiletý Magnitskij jako finanční auditor obvinil vysoké policejní důstojníky z krádeže a zneužití dokumentů britského investičního fondu Hermitage Capital. „Byl zatčen těmi stejnými lidmi, proti kterým vypovídal. Putoval do vazby, kde ho mučili, aby svou výpověď stáhl a podepsal přiznání k těm samým skutkům,“ uvedl zakladatel a výkonný ředitel Hermitage Capital Management Browder Bill.   

Podle spekulací byl Magnitskij ubit k smrti 

Vážně nemocný muž si ve vězení stěžoval na nedostatečnou lékařskou pomoc. Po jeho smrti se v tisku objevily alarmující zprávy, že byl v cele ubit k smrti. „Lidé, kteří jsou zodpovědní za jeho smrt, jsou stále na svobodě, několik z nich bylo dokonce povýšeno a dostali státní vyznamenání,“ míní Bill. 

Jednání proběhlo již několikrát. „To pro mě znamená, že i ti ruští právníci, kteří v procesu pokračují, popřípadě nařídili jeho pokračování, a především vládní místa, uvědomují, že ta pozice soudu je velmi slabá v očích světové veřejnosti i té demokratické ruské veřejnosti,“ podotkl Dvořák.

Kauzu Magnitského údajných daňových podvodů chce moskevský soud dovést až do vyhlášení rozsudku. V případu nevysvětlené Magnitského smrti je situace opačná. Loni ruské soudy osvobodily jediného souzeného, vězeňského lékaře Dmitrije Kratova. Původně mu hrozilo za nedbalost pět let vězení, podle soudu ale nebyla souvislost mezi jednáním Kratova a smrtí Magnitského prokázána.