Pád Berlínské zdi se zatím odkládá…

Berlín – Dílčí úspěch mohou slavit němečtí aktivisté, kteří od pátku demonstrují proti plánované demolici části zachovalého úseku Berlínské zdi. Firma, která chtěla kus zdi rozebrat kvůli přístupu na staveniště bytového domu, ustoupila tlaku veřejnosti, demoliční práce zastavila a chce s kritiky svého postupu jednat. Schůzka se uskuteční 18. března.

Projekt výškového domu s luxusními byty poblíž toku Sprévy vyvolal rozhořčení Berlíňanů právě kvůli tomu, že jeho součástí mělo být rozebrání asi dvacetimetrového úseku zdi. Proluka měla vzniknout v části takzvané East Side Gallery, tedy nejdelšího zachovaného úseku zdi, který dnes slouží jako galerie pod širým nebem. Stavbaři se do demolice pustili v pátek, ale kvůli protestu několika stovek lidí museli práci přerušit. Na místě se demonstrovalo opět v neděli, kdy se sešlo asi šest tisíc lidí.

Demonstranti argumentují tím, že Berlínská zeď, symbol čtyřicetiletého rozdělení města, patří k největším turistickým lákadlům metropole. Její bourání považují za likvidaci německého a celosvětového kulturního dědictví. Demonstrantům se v pátek podařilo zablokovat ulici a donutili stavaře přerušit práci. Ve zdi zatím zeje jen asi dva metry široká díra. 

Investoři bytového projektu dostali od úřadů povolení část zdi strhnout. Dvacetimetrový blok má být přesunut na jiné místo tak, aby nebránil v přístupu na parcelu poblíž Sprévy, kde má podle projektu vyrůst mrakodrap s luxusními byty.

East Side Gallery vznikla blízko mostu Oberbaumbrücke krátce po pádu Berlínské zdi v roce 1990: asi 1 300 metrů dlouhý úsek zdi zdobí murály od 120 umělců z celého světa. Jedna z nejznámějších maleb zobrazuje trabanta, který proráží zeď. Nedávno prošly malby renovací.