Hamas zatrhl maraton v Gaze: Ženy a muži společně? Neexistuje!

Gaza - OSN zrušila chystaný nedělní mezinárodní maraton v Gaze. Hnutí Hamas totiž nedovolilo ženám, aby se do závodu zapojily. Vadí mu, že by běžely spolu s muži. V minulých letech ale už dva stejné maratony byly a Hamas dokonce zajišťoval bezpečnost. Teď namítá, že se musí respektovat místní tradice.

"UNRWA (Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě) s politováním oznamuje zrušení maratonu, který se měl běžet 10. dubna. Rozhodli jsme se tak po rozhovorech s úřady Gazy, které trvaly na tom, že se ženy akce nesmějí zúčastnit," uvedla UNRWA v prohlášení. Přihlášeno prý bylo 807 běžců, z nichž 266 byly ženy z pásma Gazy. Podle UNRWA si Hamas stanovil podmínku před několika dny a jeho představitele se nepodařilo přesvědčit ani po dlouhém jednání.

Tajemník vlády Hamasu Abdas Salám Sijám řekl, že Hamas lituje, ale nepřeje si, „aby ženy běžely spolu s muži“. „Neřekli jsme, aby UNRWA maraton zrušila. Nechceme mu bránit, ale stanovili jsme podmínky: Muži a ženy nesmějí být společně,“ řekl s tím, že to odporuje islámskému zákonu. Hamas také trvá na tom, že běžkyně starší 16 let musí závodit se zakrytými hlavami.

Minulých ročníků se zúčastnilo vždy několik set mužů a s nimi i ženy. Byly mezi nimi cizinky i Palestinky, které byly zcela zahalené a měly i zakryté vlasy. Maraton se běžel podél pobřeží Středozemního moře.