Uznání a potlesk pro Cháveze

Caracas - Z celého světa přicházejí reakce na smrt venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Lítost je patrná zejména ze slov představitelů latinskoamerických zemí, ale přinejmenším Chávezovo odhodlání bojovat za své přesvědčení oceňují i další státy. Prezidenti Ruska a Íránu vyjádřili socialistickému politikovi obdiv. Britský ministr zahraničí William Hague je prý „zarmoucen“, brazilská prezidentka Dilma Rousseffová zrušila návštěvu Argentiny. Hlubokou soustrast projevil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy latinskoamerická země otevírá novou kapitolu svých dějin.

Ruský prezident Vladimir Putin označil Cháveze za mimořádného muže, který se zasloužil o současné dobré vztahy obou zemí. „Díval se do budoucnosti a neustále měl na sebe mimořádně vysoké nároky,“ uvedl Putin.

Íránský vůdce Mahmúd Ahmadínežád nazval na své internetové stránce Cháveze „symbolem odporu proti imperialismu“. Venezuelský prezident byl podle něj mučedníkem za dobro národa". Írán měl s jihoamerickou zemí po dobu Chávezova prezidentství mimořádně dobré vztahy, spojovalo je mimo jiné ostré vymezování se vůči politice USA.    

Jeden z nejlepších nás opustil…

„Tato smrt by měla naplnit všechny obyvatele Jižní a Střední Ameriky smutkem. Hugo Chávez byl bezpochyby vůdcem oddaným své zemi a rozvoji latinskoamerického lidu,“ řekla brazilská prezidentka. Dodala, že sice její vláda v řadě případů s Chávezem nesouhlasila úplně, ale vždy jej prý považovala za přítele Brazílie a brazilského lidu. Tamní parlament venezuelskou hlavu státu, která podlehla rakovině, uctil minutou ticha.

Argentinská prezidentka Fernándezová, která byla blízkou přítelkyní Cháveze, prozatím pozastavila veškeré své aktivity. Viceprezident Amado Boudou smutek na Twitteru vyjádřil takto: „V celé Americe je velká bolest. Jeden z nejlepších nás opustil.“ U venezuelského velvyslanectví v Buenos Aires se prý začali shromažďovat lidé.

„Největší ze synů“ Kuby

Třídenní státní smutek byl vyhlášen na Kubě, která byla Chávezovým velkým vzorem a kde se opakovaně léčil. Tamní vláda v prohlášení uvedla, že kubánský lid zprávu o jeho smrti přijal s „hlubokým a mučivým zármutkem“. Kubánci na Cháveze prý pohlížejí jako na jednoho ze svých „největších synů“. Vlajky jsou spuštěné na půl žerdi, zítra se po celé zemi budou konat tryzny.

Evo Morales
Zdroj: EPA/JUSTIN LANE/ISIFA

Evo Morales, bolivijský prezident a jeden z Chávezových nejbližších spojenců, v televizi se slzami v očích prohlásil, že venezuelská hlava státu je „živější než kdy dříve“. „Chávez bude nadále inspirací pro všechny lidi, kteří bojují za své osvobození. Chávez bude vždy přítomen ve všech částech světa a všech sociálních třídách. Hugo Chávez zůstane navždy s námi,“ řekl Morales, který chce co nejdříve odletět do Venezuely.

Cháveze ocenili také představitelé Kolumbie, Ekvádoru, Chile, Salvadoru nebo Nikaraguy. Reagovali i někteří zástupci evropských zemí. Francouzský prezident François Hollande řekl, že zatímco temperament a postoje Cháveze nesdíleli všichni, vyjadřoval nepopiratelné přání bojovat za spravedlnost a rozvoj. Britský ministr zahraničí William Hague, který je prý „zarmoucen“, vyjádřil přesvědčení, že venezuelský prezident zanechal nejen ve své zemi trvalý otisk. Rodině Cháveze a venezuelskému lidu vyjádřil soustrast. Za Rusko se zatím vyslovil velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin, který úmrtí označil za tragédii a Cháveze za skvělého politika pro svou zemi, Latinskou Ameriku a svět.

Kondolence venezuelské vládě zaslali prezident komunistické Číny Chu Ťin-tchao, který tento měsíc odstupuje, i jeho nástupce Si Ťin-pching. Za velkou ztrátu pro venezuelský lid i pro „pokrokové síly celého světa“ označila Chávezovo úmrtí v dnešním prohlášení Komunistická strana Čech a Moravy.   

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle uvedl, že Chávezova smrt je „těžká rána“, zároveň ale poznamenal, že Venezuela se posune do „nových časů“. Španělský premiér Mariano Rajoy v kondolenčním telegramu vyjádřil přesvědčení, že s Chávezem odešla „jedna z nejvlivnějších postav současných venezuelských dějin“.

Pan Ki-mun
Zdroj: Tomáš Hudcovič/ISIFA

Pan Ki-mun: Díky bohu za ropu

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun projevil hlubokou soustrast rodinám, lidem i vládě Venezuely. Ocenil také Chávezův přínos rozvoji latinskoamerické země, která patří k největším vývozcům ropy. Právě příjmů z jejího prodeje Chávez využíval k financování štědrých sociálních programů pro chudé.

Josef Opatrný, iberoamerikanista

„Chávez je vždy spojován se znárodňováním, to je nepochybný fakt. Nicméně ropa, která je pro venezuelskou ekonomiku zásadní, byla znárodněna už před Chavézem. (…) Dnes Venezuela závisí na ropě víc, než závisela před rokem 1998.“

Ratingové agentury uvedly, že smrt venezuelského prezidenta nebude mít bezprostřední dopad na jejich hodnocení této latinskoamerické země. Do budoucna prý bude záležet na tom, zda se naplní obavy z možných komplikací způsobených změnou hlavy státu.

Barack Obama při inauguračním projevu
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

USA chtějí s Venezuelou začít nanovo

Spojené státy mají zájem navázat s Venezuelou konstruktivní vztahy. V reakci na smrt venezuelské hlavy státu Huga Cháveze to prohlásil americký prezident Barack Obama, podle něhož latinskoamerická země otevírá novou kapitolu svých dějin. Venezuelský viceprezident přitom ještě jen pár hodin před oznámením Chávezovy smrti obvinil Spojené státy, že Chávezovu nemoc způsobily, a ze země vypověděl dva americké diplomaty. Z Washingtonu přesto přišla nabídka nového startu ve vzájemných vztazích.

„V tomto složitém čase po smrti prezidenta Huga Cháveze potvrzují Spojené státy svou podporu venezuelskému lidu a svůj zájem navázat konstruktivní vztahy s venezuelskou vládou,“ uvedl Obama v prohlášení. „V době, kdy Venezuela začíná novou kapitolu své historie, zůstávají Spojené státy věrné politice podpory demokratických principů, vlády práva a respektu k lidským právům.“