Venezuela truchlí pro Cháveze, rakev s ostatky putuje Caracasem

Caracas - Smuteční průvod s ostatky zesnulého venezuelského prezidenta Huga Cháveze prochází hlavním městem. Ulice lemují davy Chávezových přívrženců. Rakev směřuje do vojenské akademie, kde budou ostatky do pátku vystaveny. Poslední rozloučení s venezuelským prezidentem se bude konat v pátek. Zatím není známo, kde bude Chávez pohřben. V zemi byl vyhlášen sedmidenní státní smutek.

Rakev s ostatky osmapadesátiletého socialisty vyvezl dnes odpoledne z vojenské nemocnice v Caracasu vůz. Smuteční procesí s Chávezovou rakví, zahalenou státní vlajkou a ozdobenou květinami, se vydalo z nemocnice na asi deset kilometrů dlouhou cestu k vojenské akademii, kde budou prezidentovy ostatky vystaveny do pátku. Auto s rakví doprovází kromě tisíců Venezuelanů lemujících ulice hlavního města i vojáci čestné stráže. V čele průvodu kráčeli viceprezident Nicolás Maduro.

Pohřeb proběhne v pátek. Mají se ho zúčastnit hosté z celé Latinské Ameriky. Jaua také dodal, že Venezuelu dočasně povede viceprezident Nicolás Maduro, přestože podle ústavy by měl nyní v čele země stanout šéf parlamentu Diosdado Cabello.

Lidé truchlí: „Byl tou nejlepší věcí, jakou naše země měla…“

V centru hlavního venezuelského města se lidé scházeli zejména u prezidentského paláce a také vojenské nemocnice. Budovu, kde Chávez strávil poslední týdny svého života od příletu z Kuby v polovině února, nyní stráží vojáci. Řada z prezidentových příznivců si s sebou přinesla trika se slogany na podporu vůdce venezuelské revoluce, další mu ji dávali najevo hlasitým pokřikem: „Ať žije Chávez“.

„Cítím tak velkou bolest, že ani nemůžu mluvit,“ nechala se například slyšet devětatřicetiletá Yamilina Barriosová. „Byl tou nejlepší věcí, jakou naše země měla… obdivuji ho. Doufejme, že se země uklidní a budeme moci pokračovat v úkolech, které nám zanechal.“ Řada lidí opustila po oznámení smrti prezidenta předčasně zaměstnání, dříve také zavíraly obchody a kanceláře. Ulice zaplnily auta a autobusy, takže bylo možné projíždět jen na motorkách. Do středu města dorazily desítky policejních posil, aby pomohly řídit dopravu.

Venezuelané v USA slaví, cítí šanci na změnu

Velice odlišný obrázek se naskýtal v USA, zejména na Floridě, kde žijí desetitisíce Venezuelanů, kteří svou rodnou zemi opustili. Řada z nich se dlouhodobě stavěla proti Chávezovi a jeho politice, a tak na jeho smrt reagovali s opatrnou nadějí, že se věci v zemi změní. Například v jedné z restaurací v Miami, kde se venezuelská komunita schází, se shromáždila řada lidí s venezuelskou vlajkou, kteří dávali najevo svou radost. „I když jsme dnes sjednoceni v oslavě, nevíme, co přinese budoucnost,“ varoval však osmnáctiletý Francisco Gamez.

Nicolás Maduro
Zdroj: ISIFA/EPA/Orlando Barría

Nový prezident? Maduro vede předvolební průzkumy

Do 30 dnů pak latinskoamerický stát čekají nové prezidentské volby. Očekává se, že proti sobě stanou Maduro, jehož si za nástupce vybral sám Chávez, a vůdce venezuelské opozice Henrique Capriles. Tento čtyřicetiletý politik se již loni o post hlavy státu utkal s Chávezem. V říjnových volbách však neuspěl, i když získal přes 44 procent hlasů. Dosavadní průzkumy veřejného mínění Madurovi dávají jasný náskok.