Izraelský Playboy na stáncích. Zajíčci mluví hebrejsky

Jeruzalém - Slavný časopis Playboy začal nově vycházet v hebrejštině. Daniel Pomerantz, vydavatel hebrejské mutace, přislíbil, že časopis bude kromě materiálů přeložených z americké verze přinášet i články od izraelských autorů a především - fotografie izraelských modelek. Pro první hebrejské vydání byla vybrána modelka Nataly Dadonová a rozhovor poskytl bývalý ministr vnitřní bezpečnosti Avi Dichter. Playboy se prodává v Izraeli již několik let, avšak dosud neměl svou místní mutaci.

Izraelci si budou moct v hebrejštině Playboy pročíst ode dneška, papírovou verzi by měly doplnit i webové stránky. Zatím ale není jisté, jak bude časopis plný lechtivých fotek i témat přijat v zemi se silnými náboženskými kořeny. Erotika je sice v Izraeli volně k dispozici, avšak ne v hebrejštině. Izraelská edice konkurenčního časopisu Penthouse při svém debutu v roce 1989 skončila fiaskem.

Daniel Pomerantz, vydavatel hebrejské verze:

„Provedli jsme studii našeho trhu a známe naše publikum. Zjistili jsme, že je o tento konkrétní časopis velmi vysoký zájem.“

Náboženští fanatici často podpalují autobusové zastávky s reklamami zobrazujícími dokonce i oblečené ženy a přiměli již několik inzerentů, aby nevyužívali pro reklamu ženy bez ohledu na to, jak cudně jsou oblečené.

Hefner: Playboy a Izrael sdílejí základní hodnoty

Hugh Hefner, který americký časopis začal vydávat v roce 1953, si je přesto jistý úspěchem a kulturní kontroverze si nepřipouští. Playboy a stát Izrael mají podle něj k sobě blízko. „Těší mě, že hodnoty našeho časopisu jsou zároveň základními hodnotami této země,“ prohlásil sedmaosmdesátiletý zakladatel.

Hugh Hefner (87) a jeho manželka Crystal Harris (26)
Zdroj: Getty Images/isifa/Samir Hussein

„Jsem hrdý, že se Playboy Izrael vydává na svou misi, při které bude hrát důležitou roli při upevňování svobodné volby, svobody slova a svobodného tisku,“ dodal „Hef“. Na vrcholu popularity byl jeho časopis v 70. letech. V posledním období však zájem veřejnosti upadá kvůli růstu nabídky internetových stránek pro dospělé.

Navzdory rizikům od ultrakonzervativních židů je podobně sebevědomý i vydavatel hebrejské verze Daniel Pomerantz. „Izrael je velmi komplikovaná země, spojují se zde tradice i modernita, vážné i zábavné záležitosti. A přesně takový je charakter Playboye. Je to komplikovaný a krásný časopis pro komplikovanou a krásnou zemi,“ vysvětlil emigrant narozený v USA, který hebrejskou publikaci popsal jako „nového průvodce pro moderního izraelského muže“.