Do Izraele přiletěly kobylky. Lidé se už bojí morové rány

Jeruzalém – Jižní Izrael zaplavily miliony kobylek. Přesunuly se tam z Egypta, kde už zlikvidovaly část úrody. Izrael vyhlásil „protikobylkovou“ pohotovost a zřídil horkou linku pro postižené.

Sdělovací prostředky o mračnu žravého hmyzu informují s poukazem na osmou morovou ránu známou ze Starého zákona. Patří k deseti božím trestům seslaným na egyptského faraona za to, že nechtěl propustit Izraelce z egyptského otroctví. Podobenství se připomíná také kvůli blížícímu se židovskému svátku Pesach, který začne 25. března a je připomínkou vyvedení Židů z Egypta.

Podle serveru ynetnews dorazilo v úterý večer a dnes ráno několik hejn do oblasti Negevu. Zničení bramborového pole je hlášeno z Ramat Negevu. Do vzduchu už byla vyslána práškovací letadla, která mají postup kobylek zastavit.

Ministerstvo zemědělství v úterý odpoledne informovalo o prvním mračnu, které přiletělo z egyptského Sinajského poloostrova. Okamžitě nad ně vyslalo pozorovací letadlo.

Kobylky sleduje také Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Podle ní je předpověď pro Izrael a Jordánsko pro příští dny příznivá, jelikož se změnil směr větru.