Volby v Egyptě se odkládají

Káhira - Egyptský správní soud nařídil zrušit prezidentský výnos, který stanovil začátek parlamentních voleb na duben. Důvodem je pochybení horní komory parlamentu při projednávání novely volebního zákona. Volby, které byly vypsány na 22. dubna, budou odloženy. Prezident Muhammad Mursí má možnost se proti rozhodnutí správního soudu odvolat.

Soud uvedl, že horní komora parlamentu před schválením změn ve volebním zákoně nepředložila text ústavnímu soudu k závěrečnému přezkoumání. Správní soud nyní novelu poslal ústavnímu soudu k přezkoumání.

Mursího právní poradce Muhammad Gadalláh připustil, že horní komora měla ústavnímu soudu novelu předložit. Stát by se ale podle něj proti verdiktu měl odvolat, protože prezidentské dekrety jsou svrchované právní akty a neměly by být měněny.

Parlamentní volby, jejichž konání pozměněný volební zákon upravuje, se měly konat ve čtyřech etapách počínaje 22. dubnem. Vedoucí egyptští činitelé v čele s islamistickým prezidentem Muhammadem Mursím si od nich slibovali, že ukončí období politické nejistoty vyvolané svržením prezidenta Husního Mubaraka před více než dvěma lety.