Boom plastické chirurgie: Narkobaronům šijí sexbomby na míru

Mexico – Mexičtí narkobaroni objevili možnosti lékařské vědy a nechávají si od plastických chirurgů šít na míru krásky, s nimiž se pak ukazují jako s ozdobou, módním doplňkem nebo prostředkem ke zvýšení prestiže. Široké boky, útlý pas, světlé vlasy – takové bývají mafiánské panenky nejčastěji.

Drogoví bossové jsou náročnější než dřív. Jsou mezi nimi muži, kteří prostě řeknou, že chtějí takový a takový typ ženy, a začínají si je objednávat jako v obchodě, říká socioložka Adriana Ruizová. Najít tu pravou ale není jednoduché a modelingové agentury si své dívky stále víc hlídají. Mimo jiné i proto se Mexiko stává centrem plastické chirurgie. Za úpravu nosu nebo poprsí tam platí čím dál víc žen a Mexičanky a další ženy z Latinské Ameriky se nechávají přešívat kvůli mafiánům stále ochotněji. Na vině je nedostatek vzdělání a příležitostí a také lákadlo rychlého zisku. S mužem z mafie dostanou dívky za dva až tři roky tolik, co by vydělaly v práci za 30 nebo 40 let, vysvětluje právník obchodníků s drogami Gustavo Salazar.

Mexiko: továrna na panenky (zdroj: ČT24)

V Mexiku totiž platí čím dál tím víc, že krása znamená peníze. Úspěšné královny krásy a moderátorky vytvářejí tlak na ostatní Mexičanky. Plastická chirurgie zažívá v zemi opravdový boom – v porovnání s ostatními zeměmi bylo Mexiko v roce 2010 co do počtu zákroků na pátém místě. Dnes už podle některých dohání první Spojené státy. Nejoblíbenější je plastika nosu, liposukce a prsní implantáty.

Krása znamená pro Mexičanky lepší život, ve spojení s obchodem s drogami tvoří ale výbušnou směs. Například dívka se jménem Pamela ze sebe nechala udělat sexbombu, její narkobaron ji pak ale vyměnil za jinou a z ní se stala prostitutka. Přesto dopadla ještě dobře. Kolumbijská modelka Juliana Sossaová skončila kvůli vztahu s mexickým obchodníkem s drogami ve vězení a bývalá Miss Sinaloa María Susana Floresová Gámezová dokonce zemřela se svým přítelem při přestřelce s vojáky.

Země podle počtu plastických operací
Zdroj: ČT24