Zajatí pozorovatelé se prý mají jako hosti

Damašek/Manila – Povstalci včera zajali u Golanských výšin 21 pozorovatelů OSN. Se zajatci prý jednají jako v bavlnce, ovšem propustí je, až se vládní jednotky stáhnou z okolí Golan. Skupinu filipínských pozorovatelů zadržují ve vesnici Džamla. I filipínská vláda potvrdila, že jsou rukojmí v pořádku.

Filipínské úřady i zástupci OSN jednají se syrskými povstalci o propuštění zajatých pozorovatelů. Podle všeho jde všechno dobře a skupina by mohla být už zítra na svobodě. Celkem 21 členů pozorovatelské mise unesl poblíž vesnice Džamla oddíl Mučedníků z Jarmúku.

Nejmenovaný zástupce izraelské vlády se obává, aby únos nepřispěl ke stažení mise z Golan. „V neutrální oblasti Golan by vzniklo nebezpečné pásmo nikoho. Pozorovatelská mise od svého založení plnila svůj účel, jímž je udržení míru,“ řekl. OSN vyslala do sporného území celkem 1 100 vojáků z Rakouska, Indie, Japonska a Filipín.

Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

V zemi mezitím pokračují boje. Při útocích syrského letectva v severovýchodní provincii Rakka zemřelo nejméně 39 lidí. Podle agentury Reuters, která se odvolává na opoziční aktivisty, zemřelo v samostatném útoku na náměstí 17 lidí. Aktivisté dokonce poskytli video, na kterém jsou vidět na kusy roztrhaná těla nakládaná do sanitek. Nálety na Rakku trvají už druhý den po pondělním opozičním oznámení o dobytí města.

Rakku kvůli náletům prý opustily tisíce rodin, které v mnoha případech ve městě našly útočiště poté, co musely odejít z jiných částí země. „Ve městě došlo dnes asi k 25 útokům. Civilní obyvatelstvo prchá,“ uvedl aktivista z Rakky.

Povstalci proti režimu Bašára Asada v minulých dnech hlásili významné vojenské úspěchy na území provincie Rakka i v jejím stejnojmenném středisku. V půlmilionovém městě bojovala už jenom o poslední pozice, které si armáda hájila. Údajně také zajala provinčního guvernéra Hasana Džalílího a předsedu provinční buňky vládní strany Baas. V pondělí tam také povstalci svrhli sochu bývalého prezidenta Háfize Asada. Syrské vedení však úspěchy opozice odmítlo.

Sýrii bude v LAS nově zastupovat opozice

Představitelé Ligy arabských států mezitím svěřili volné místo Sýrie v tomto regionálním bloku právě opoziční koalici. Sýrie přišla o členství v Lize arabských států v listopadu 2011 kvůli vládním represím vůči opozici. Opoziční koalice nyní bude zemi v regionálním bloku zastupovat. „Chceme, aby křeslo Sýrie bylo obsazeno tím, koho považujeme za reprezentanta syrského lidu,“ uvedl egyptský ministr zahraničí Kamel Amr.

Povstání proti vládě syrského prezidenta Asada trvá téměř dva roky a podle odhadů OSN za tuto dobu v zemi zahynulo asi 70 tisíc lidí a milion jich v důsledku konfliktu uprchlo ze svých domovů.

Liga arabských států přizvala syrskou opozici do svého bloku (zdroj: ČT24)