Polský vládní letoun nad Smolenskem nevybouchl

Moskva – Až expertiza trosek havarovaného polského vládního letounu vyvrátila spekulace, že letadlo s představiteli polské vlády, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, před nehodou nedaleko Smolenska vybouchlo. Podle ruských i polských odborníků, kteří se na analýze podíleli, se žádné stopy výbušnin nenašly.

Přímo ve Smolensku odebrali kriminalisté úlomky letadla Tu-154, které tu v dubnu 2010 havarovalo. Zkoumali přitom i vzorky dřeva z polámaných stromů. Soudní analýzu asi 300 stop provedli experti v odborných ústavech v Rusku a Polsku. Na žádném z nich podle ruských médií nebyly stopy po trhavině zjištěny. 

Rozbor si vyžádala polská strana. Přestože podle závěrů ruských odborníků letadlo havarovalo kvůli špatnému počasí a vinou pilota, v polském tisku se objevily informace, že polští odborníci při samostatném zkoumání výbušniny skutečně našli. Jenže zpráva pak byla dementována. 

Při nehodě téměř před třemi lety zemřel tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a desítky dalších polských vládních, církevních a armádních činitelů.