Mikloško o výměně prezidentů: „Tak nějak vám v této chvíli nezávidím“

Praha – Bývalý předseda Slovenské národní rady František Mikloško vyzdvihl v rozhovoru pro ČT24 pragmatismus, se kterým odstupující český prezident Václav Klaus přistupoval k mnohým problémům - ať už to bylo rozdělení Československa, nebo třeba jeho vztah k Evropské unii. Zároveň ocenil nastupujícího prezidenta Miloše Zemana, i díky němu jsou prý dnes česko-slovenské vztahy bez problémů. Ovšem vyjádřil také obavy, kam se po výměně prezidentů bude česká společnost ubírat.

Vztah Václava Klause ke Slovensku byl podle Mikloška vždy pragmatický. V pravou chvíli dokázal postupovat s chladnou hlavou, jako třeba před volbami v roce 1992, kdy oslovil Jána Čarnogurského s tím, že je třeba řešit česko-slovenský vztah. 

Mikloško vyzdvihl zároveň i Klausův euroskepticismus. Slovenská politika se podle něj spíše přizpůsobovala evropskému diktátu. „Česká politická scéna byla samostatnější a dokázala říci i ne, což mně osobně imponuje,“ ocenil Mikloško. 

Nastupující prezident Miloš Zeman se podle něj velmi zasloužil o dobré vztahy Česka a Slovenska, když jako premiér vyřešil dlouholetý problém. „To byl dluh asi 20 miliard korun Slováků vůči české bance. Za vlády Miloše Zemana se tyto věci vyřešily a od té doby můžeme říct, že mezi námi neexistuje žádný problém,“ řekl Mikloško.   

Obává se ovšem, že česká společnost bude po nástupu nového prezidenta rozpolcená, protože česká intelektuální elita Zemana nepřijme. „Tak nějak vám v této chvíli nezávidím,“ povzdechl si Mikloško.

Rozhovor s Františkem Mikloškou (zdroj: ČT24)