CIA má nového šéfa a dopadla Bin Ládinova zetě

Kuvajt - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) dopadla zetě Usámy bin Ládina, který býval mluvčím teroristické sítě al-Káida. Sulajmán abú Ghajs mířil do Kuvajtu a zadržen byl při zastávce v Jordánsku. V USA byl hledanou osobu kvůli svému údajnému podílu na teroristických útocích z roku 2001. Byl přepraven do USA a v pátek stane před federálním soudem v New Yorku. Byl obviněn ze spiknutí s cílem zabít Američany. Zpráva přichází právě ve chvíli, kdy americký Senát schválil nového šéfa CIA Johna Brennana.

Sulajmán abú Ghajs byl dopaden v Jordánsku minulý týden. Už v lednu byl zatčen v luxusním hotelu v Ankaře, kam přijel z Íránu i s manželkou, bin Ládinovou dcerou. Zadržen byl kvůli použití falešných dokladů při vstupu do Turecka, a to na základě informace, kterou Turkům poskytla CIA. USA pak požádaly o jeho vydání.

Abú Ghajs byl v Turecku zadržován 33 dní, soud ale nakonec nařídil jeho propuštění za podmínky, že opustí Turecko do 1. března. Turecko nabídlo, že bude deportován buď zpět do Íránu, nebo do země, kterou si vybere. Írán ho odmítl přijmout, takže ho Turecko poslalo do Kuvajtu.

Pro Turecko je abú Ghajs občanem bez státní příslušnosti, jelikož Kuvajt mu své občanství zhruba před deseti lety odebral, když abú Ghajs natočil videa, na nichž obhajoval atentáty proti USA. Hrozil na nich také dalšími podobnými akcemi.

Americký Senát potvrdil Johna Brennana do čela CIA

Zpráva o úspěchu CIA přichází ve chvíli, kdy americký Senát schválil do jejího čela Johna Brennana. Hlasování se zdrželo kvůli diskuzím o bezpilotních letounech. Sedmapadesátiletý Brennan prošel nakonec v Senátu poměrem 63 ku 34. Stane se tak nástupcem Davida Petraeuse, který na funkci rezignoval v listopadu kvůli milostné aféře.

Schválení Brennana se zdrželo kvůli tlaku demokratických i republikánských senátorů na Obamu, aby jim umožnil přístup k přísně tajným právním dokumentům, které ospravedlňují používání bezpilotních letounů k zabíjení osob podezřelých z terorismu. To Obama v týdnu učinil, když dal podklady k dispozici členům senátního Výboru pro zpravodajské služby. Dnes navíc prostřednictvím ministra spravedlnosti Erica Holdera odpověděl na otázku senátora Randa Paula, zda by mohl použít bezpilotního letounu k zabití Američana, pokud by nešlo o stav nouze. Holder v odpovědi napsal, že nikoliv, Obama by podle něj neměl pravomoc nařídit použití bezpilotního letadla k zabití amerického občana na půdě USA, pokud by nebyl zapojen do bojů.