Syrští rebelové chtějí předat zajatce Červenému kříži

Manila – Syrští rebelové jsou ochotní propustit 21 pozorovatelů OSN, které ve středu zajali u golanských výšin. Chtějí je předat do rukou Červeného kříže, který by je měl z oblasti bezpečně vyvést. Povstalci původně tvrdili, že členy mise OSN pustí na svobodu, jen pokud se z Golanských výšin stáhnou jednotky prezidenta Bašára Asada.

Za únosem je oddíl Mučedníků z Jarmúku, jehož členové zastavili konvoj OSN poblíž Džamly. Mimořádně se kvůli tomu sešla Rada bezpečnosti OSN, která akci odsoudila a vyzvala k propuštění zadržovaných. Povstalci tak chtějí učinit do rukou humanitární organizace prý proto, aby zajatce bezpečně vyvedla z oblasti, kde se bojuje.

Izrael obsadil Golany za války v roce 1967 a část jich pak anektoval; zhruba 520 kilometrů čtverečních kontroluje Damašek. Nárazníkové pásmo široké až šest kilometrů kontrolují od roku 1974 Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF), o nichž syrská opozice tvrdí, že jsou na straně vlády prezidenta Bašára Asada.

Misi zajišťuje 1 100 vojáků z Rakouska, Indie, Japonska a Filipín. Patřili k nim také Chorvaté, ale Chorvatsko v únoru svých 97 vojáků odvolalo. Objevily se totiž zprávy, že povstalci bojují se zbraněmi dodanými Chorvatskem. Vláda se začala obávat o osud svých členů v misi a možnosti, že na ně začnou útočit syrští vojáci.

Rijád Hidžáb
Zdroj: ČT24

Expremiér vyzval k vyzbrojení opozice

Bývalý syrský premiér Rijád Hidžáb vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby zajistila ochranu Syřanů a povolila vyzbrojení opozice. Hidžáb z Damašku uprchl loni do Jordánska a připojil se k opozici. Dnes hovořil v Kataru na setkání Svobodného národního shromáždění, jež v prosinci založili někdejší syrští poslanci a diplomaté, kteří podobně jako Hidžáb přestali podporovat režim v Damašku.

Expremiér se obracel hlavně na stálé členy RB OSN. Kritizoval je za odmítání vyzbrojení opozice, což velmoci vysvětlují obavou, že se zbraně nedostanou do rukou Syrské svobodné armády (FSA) složené hlavně z armádních zběhů, ale že skončí u islámských extremistů. „Situaci na bojišti a ukončení situace, do níž nás zavlekl ten tyran (prezident Bašár Asad), může změnit jedině vyzbrojení FSA,“ řekl Hidžáb.

Vydáno pod