Berlusconiho bolí oko, projednání kauzy Rubygate odročeno

Řím - Právníci Silvia Berlusconiho uspěli s žádostí o odklad soudního projednávání případu Rubygate. Soud byl odročen na pondělí. Expremiér totiž skončil v nemocnici se zánětem oka a jeho právníci kvůli hospitalizaci žádali o odklad projednávání případu. Zatím není jasné, zda přesunutí dnešního jednání o tři dny bude znamenat i oddálení rozsudku za pohlavní styk s nezletilou, který má padnout 18. března.

Berlusconimu v minulosti zdržovací taktika několikrát pomohla vzhledem k možnosti promlčení. Kvůli příliš dlouhému soudnímu projednávání a promlčecím lhůtám už bylo v minulosti několik jeho kauz ukončeno ještě před vynesením pravomocného rozsudku.

Šestasedmdesátiletý mediální magnát je ode dneška v péči milánské kliniky San Raffaele, a to kvůli zhoršení zánětu oka, takzvané uveitidě. Obhajoba soud požádala o přerušení procesu, který se po dvou letech chýlí ke konci. Podle původních plánů měl rozsudek padnout 18. března. Prokurátorka Ilda Bocassiniová protahování soudního jednání odmítla.

Případ zvaný Rubygate patří v Itálii k mediálně nejsledovanějším, a to kvůli své delikátní povaze. Přezdívku získal díky své hlavní postavě, tanečnici marockého původu Karimě Mahrúgové, známé pod uměleckým jménem Ruby. S tou měl podle obžaloby Berlusconi sexuální styk za peníze v době, kdy dívce ještě nebylo 18 let, což je v Itálii trestné.

Vyšetřovatelé zároveň tvrdí, že bývalý předseda vlády zneužil své pravomoci, když se intervencí u policie snažil zabránit zatčení této dívky podezřelé z krádeže.

Ve čtvrtek byl Berlusconi nepravomocně odsouzen k ročnímu trestu vězení za vyzrazení úředního tajemství. Vzhledem k možnosti dvojího odvolání k vyšším instancím je nicméně pravděpodobné, že proces bude ukončen kvůli promlčecím lhůtám ještě před vynesením pravomocného rozsudku. Stejně dopadla řada Berlusconiho soudů už v minulých letech.

Známého politika v březnu čeká ještě rozuzlení případu týkajícího se podvodů při nákupu vysílacích práv pro impérium Mediaset, které Berlusconi vlastní. Loni v říjnu mu soud udělil za daňové úniky čtyřletý trest vězení, prokuratura v odvolacím řízení žádá potvrzení rozsudku.

Vydáno pod