Kvůli mohutným ruským oslavám MDŽ rostou ceny květin

Moskva - Oslavy Mezinárodního dne žen (MDŽ) v Rusku jsou natolik mohutné, že na ně podle britského tisku padla polovina světových zásob kytic. Rusové tím pádem nepřímo vyhnali ceny květin i na britských ostrovech, kde na neděli připadá svátek matek. „Šťastné ruské ženy“ a celá země si sice mohou užívat volna od vlády, ale „s bojem za práva žen, kterému OSN věnuje 8. březen, to už vypadá hůře“, konstatoval ovšem ironicky list The Washington Post.

Slova amerického deníku potvrzuje i fakt, že ruská policie zatkla v centru metropole několik demonstrantů, kteří na MDŽ protestovali proti věznění dvou mladých matek ze skupiny Pussy Riot. Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová si odpykávají dva roky odnětí svobody za to, že před loňskými prezidentskými volbami v hlavním pravoslavném chrámu země zazpívaly protiputinovskou punkovou modlitbu. Před moskevským sídlem ministerstva spravedlnosti a vězeňské služby se střetli stoupenci a odpůrci Pussy Riot, obklopeni davem novinářů.

Jediná ruská generálka Jelena Kňazevová v předvečer svátku dívkám poradila, aby se vystříhaly služby v armádě a státu raději prospěly tím, že zůstanou doma, aby z potomků vychovaly „důstojné syny vlasti“. A premiér Dmitrij Medvěděv pogratuloval ženám v sídle ministerstva práce, „které samozřejmě vede muž“. Nicméně na slavnost pozval zasloužené sociální pracovnice „s průměrným platem 12 tisíc rublů měsíčně“ (asi 7 640 Kč). A v domácnostech muži nejprve obdarují ženy květinami a pak jim budou připíjet na zdraví, zatímco ženy se chopí přípravy sváteční tabule.