Jsem nevinen, řekl newyorskému soudu Usámův zeť

New York - Obvinění z účasti na spiknutí s cílem zabít Američany odmítl při předběžném řízení u federálního soudu v New Yorku bývalý mluvčí al-Káidy Sulajmán abú Ghajs. Zetě někdejšího vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina dopadla americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) minulý týden v Jordánsku.

V USA byl abú Ghajs hledanou osobou kvůli své údajné účasti na teroristických útocích na USA z roku 2001. Proces s ním bude jedním z mála soudních řízení s vysokým představitelem al-Káidy na americké půdě. Příští jednání stanovil soudce na 8. dubna. 

Sulajmán abú Ghajs byl už v lednu zatčen v Turecku kvůli nelegálnímu vstupu do země. Ankara ho ale nevydala do USA a nabídla jeho deportaci do Íránu nebo jiné země, kterou si vybere. Nakonec ho Turecko poslalo do Kuvajtu, při zastávce v Jordánsku ho ale zadrželi agenti CIA. Kuvajt abú Ghajsovi asi před deseti lety odebral občanství poté, co manžel jedné z bin Ládinových dcer natočil videa, na nichž obhajoval atentáty proti USA. Hrozil na nich také dalšími podobnými akcemi.

Na záběrech, na nichž byl zachycen po boku svého tchána bin Ládina, abú Ghajs opakovaně vyhrožoval lidem západního světa smrtí. Neměli by prý „nastupovat do žádného letadla, ani vcházet do mrakodrapu“. Muslimové mají právo zabít miliony Američanů, prohlašoval abú Ghajs. Videozáznamy mají posloužit v procesu s ním jako důkazní materiál.