Čína požaduje návrat k jednání s KLDR

Peking - Čína chce obnovit jednání se Severní Koreou. Tamní ministr zahraničí vyzval všechny zúčastněné strany ke „klidu a zdrženlivosti“. Přísnější sankce vůči komunistickému režimu, o kterých rozhodla Rada bezpečnosti, podle něj nejsou řešením. Severní Korea mezitím oznámila, že chce navzdory sankcím dál posilovat svůj program jaderných zbraní.

„Vždy jsme se domnívali, že sankce nejsou účelem konání Rady bezpečnosti ani nejsou hlavním způsobem, jak řešit relevantní problémy,“ prohlásil Jang na tiskové konferenci na okraj výroční schůze čínského parlamentu v Pekingu. Nyní by ale měli všichni zúčastnění prokázat „klid a zdrženlivost“ a nepodnikat nic, co by mohlo situaci dál eskalovat.

Rada bezpečnosti po posledním jaderném testu přijala ve čtvrtek nové sankce proti KLDR. Pchjongjang na to reagoval mimo jiné vypovězením všech dohod o neútočení s Jižní Koreou. Dnes KLDR ohlásila další opatření k rozvíjení programu jaderných zbraní. Severokorejské ministerstvo zahraničí prohlásilo, že KLDR bude „upevňovat trvalé postavení coby státu vlastnícího jaderné zbraně a vypouštějícího satelity“.

Sankce uvalené Radou bezpečnosti přitom nejmenovaný mluvčí ministerstva označil za „produkt nepřátelské politiky USA“. Také Rada bezpečnosti přitom vyzvala k obnovení šestistranných rozhovorů mezi KLDR, USA, Čínou, Jižní Koreou, Japonskem a Ruskem.

Jang dnes rovněž prohlásil, že Čína bude důsledně bránit své územní nároky v Jihočínském a Východočínském moři. Země přitom údajně stojí o dialog se sousedními zeměmi a „přiměřený“ přístup k neshodám. S ohledem na zesílený strategický zájem Spojených států o region šéf čínské diplomacie dále vyzval americkou vládu, aby „respektovala zájmy a obavy Číny v asijsko-pacifickém regionu“. Obdobně by měly USA přiměřeně přistupovat k „Tchaj-wanu a dalším choulostivým otázkám“.