Před afghánským ministerstvem vybuchla nálož, Hagel je v pořádku

Kábul - Sebevražedný atentát před afghánským ministerstvem obrany si dnes ráno vyžádal podle místní policie nejméně devět mrtvých a 14 raněných Afghánců. K útoku se přihlásilo fundamentalistické hnutí Taliban. Americký ministr obrany Chuck Hagel, který je právě v Afghánistánu na své první zahraniční návštěvě, je v pořádku. Údajně byl v době výbuchu na setkání v zařízení koaličních sil v Kábulu. Hagel se setká s americkými veliteli a prezidentem Hamídem Karzáím, hlavním tématem bude odchod amerických jednotek ze země.

Mluvčí afghánské policie uvedl, že silný výbuch asi 30 metrů od hlavního vchodu do ministerstva způsobil sebevražedný útočník před devátou hodinou místního času (5:30 SEČ). V tu dobu začíná na ministerstvu pracovní směna. Po explozi následovala přestřelka. „Jsou tu civilní oběti, ale ne mezi zaměstnanci ministerstva obrany,“ prohlásil mluvčí ministerstva Záhir Azimí. Policejní mluvčí ale upřesnil, že dva zaměstnanci ministerstva jsou mezi zraněnými.

Hagel byl podle mluvčího Pentagonu v době výbuchu v objektu koaličních sil jinde v Kábulu a je v pořádku a na bezpečném místě. Nový ministr obrany Spojených států dnes zamířil na svou první zahraniční cestu, neočekávaně do Afghánistánu. Novinářům během letu do Kábulu řekl, že si chce udělat vlastní názor na situaci v zemi. „Potřebuji lépe porozumět tomu, co se tam děje, a vyslechnout si názory našich velitelů,“ prohlásil novopečený ministr.

Chuck Hagel se chce setkat také s prezidentem Karzáím. V rámci odvolání amerických jednotek dnes afghánské úřady převezmou plnou kontrolu nad kontroverzní věznicí Bagrám, přezdívanou afghánské Guantánamo. Američané za jejími zdmi drží přes tři tisícovky Talibanců a lidí z celého světa podezřelých z terorismu, podle Karzáího často neprávem. „Vím, že v této věznici jsou i nevinní lidé, a i když za to budu kritizován, propustím je. Ale ti, kteří se podíleli na vraždění Afghánců a bombových útocích, budou potrestáni,“ řekl Karzáí.

Hamíd Karzáí
Zdroj: ISIFA/EPA/S. SABAWOON

Generál Mattis: 13 500 bude stačit

V zemi je teď 66 tisíc amerických vojáků a celkem 100 tisíc vojáků mezinárodní koalice, využívají asi dvě stovky základen. Spojené státy chtějí do roku 2014 stáhnout z Afghánistánu prakticky všechny své bojové síly. Velitel ústředního velení amerických ozbrojených sil generál James Mattis doporučil, aby v zemi zůstalo 13 500 vojáků. Podle Hagela ale ještě rozhodnuto není.

„Jak víte, prezident ještě neučinil konečné rozhodnutí, všichni naši velitelé mají příležitost se k otázce vyjádřit. Až pak můžeme s našimi spojenci i afghánskými úřady dojít ke správnému číslu a správnému důvodu, proč v misi pokračovat,“ sdělil Hagel. Afghánský prezident nedávno zakázal svým vojákům žádat o leteckou podporu. Reagoval tak na incident, kdy při útoku vzdušných sil NATO zemřelo deset lidí, z toho pět dětí. Americký kontingent v Afghánistánu válčí už dvanáctý rok.

Před afghánským ministerstvem vybuchla nálož, Hagel je v pořádku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod