Ukrajina zažila rekonstrukci bitvy u Sokolova

Sokolovo - Ukrajina připravila rekonstrukci střetu s nacistickou armádou u Sokolova, od kterého uplynulo právě 70 let. Zúčastnili se jí jak milovníci české historie, kteří přijeli na Ukrajinu několika autobusy, tak místní vojenské kluby. Přes sto Čechů a Slováků pak vyrazilo do ukrajinského Sokolova pěšky, aby uctilo památku hrdinů, kteří zde za druhé světové války položili své životy. Ještě před tím se zastavili v Bachmači, tedy na místě další památné bitvy, tentokrát z konce první světové války. Události obou světových válek, kde se vyznamenali českoslovenští vojáci, připadají právě na tyto dny.

Do Sokolova dorazila česká delegace vedená prvním náměstkem ministra obrany Vlastimilem Pickem. Kromě politiků a vojáků v ní jsou i tři žijící účastníci bitvy u Sokolova. „To byla naše jediná motivace - dát svůj život za osvobození Československé republiky,“ vzpomíná jeden z nich, Antonín Bukový. Čeští vojáci v záloze a milovníci vojenské historie sem jeli autobusy, aby společně s Ukrajinci předvedli i rekonstrukci samotné bitvy. 

V Sokolovu se u příležitosti výročí otvírá také expozice místního muzea, která byla i za přispění české strany obnovena a jsou zde připomenuty základní údaje a nejdůležitější momenty historické bitvy.

Bitva u Sokolova:

První československý samostatný polní prapor se stal první zahraniční jednotkou, která po boku Sovětské armády zasáhla do bojů proti fašistickému nepříteli. Do bitvy se poprvé zapojil 8. března 1943 při obraně ukrajinské vesnice Sokolovo. Byl mu svěřen úsek podél řeky Mže a jeho úkolem bylo bránit v rámci Voroněžského a Jihozápadního frontu fašistickým vojskům v postupu na Charkov. Boj trval šest dní a padlo během něj 86 příslušníků praporu a více stovka dalších byla zraněna. Nepřítel však utrpěl mnohem vyšší ztráty - přišel o 300 až 400 mužů, 19 tanků a šest obrněných vozidel. Největší tíhu nesla první den bitvy první rota praporu vedená třicetiletým nadporučíkem Otakarem Jarošem, který týž den zahynul.

U Sokolova poprvé za války bojovala necelá tisícovka Čechoslováků. Osudy účastníků bojů byly po jejím skončení různé. Některé, jako generála Ludvíka Svobodu, vynesl komunistický režim do nejvyšších státních pozic. Jiné zatratil a snažil se je vymazat z historie. Komunistická propaganda udělala z bitvy o Sokolovo ideologický kýč.

Od Bachmače uplynulo 95 let

Datum bitvy v ukrajinském Bachmači se se Sokolovem skoro shoduje, jen letopočet je jiný - 1918. Československé legie si tehdy v boji s německou armádou zajistily volný průjezd na východ. Na místa bojů teď zavítala stovka Čechů a Slováků. „Rozhodně jim to teda nezávidím, protože my jsme tady vcelku pohodlně, autobusem. Když si vezmu, že ti lidé tady museli vyvíjet nějakou bojovou činnost…,“ uvedl účastník výpravy Zdeněk Kříž.

Vojáci u Bachmače
Zdroj: ČT24

V ruských legiích bylo na 60 tisíc vojáků, na 5 tisíc jich padlo. Hroby a pomníky už mnohdy neexistují, za sovětského režimu byly nežádoucí.