Prezidentské volby v Keni: Vicepremiér Kenyatta těsně porazil premiéra Odingu

Nairobi - Prezidentské volby v Keni velmi těsně vyhrál místopředseda vlády Uhuru Kenyatta. Tábor poraženého kandidáta, premiéra Raily Odingy již dříve oznámil, že výsledky voleb právně napadne. Vítězství Kenyatty zřejmě ovlivní vztahy Keni se Západem, protože vicepremiér před Mezinárodním trestním soudem čelí obviněním z podílu na násilnostech po volbách z roku 2007, kdy bylo zabito více než 1 000 lidí.

  • „Prohlašuji Uhurua Kenyattu za řádně zvoleného prezidenta Keni,“ oznámil předseda volební komise Issack Hassan. Podle komise získal 50,07 procenta hlasů. 

Pokud by žádný z kandidátů nezískal prostou většinu hlasů, muselo by se konat druhého kolo. Kenyatta tuto hranici překročil jen těsně. Oproti předběžným konečným výsledkům, které byly oznámeny v noci na dnešek, si o 0,04 procentního bodu polepšil. 

Prezidentské volby se konaly už v pondělí, ale i kvůli zhroucení elektronického systému sčítání hlasů se na výsledky čekalo až do dnešního dne. Mnoho hlasů bylo neplatných. 

Otcem Kenyatty je první keňský prezident Jomo Kenyatta. Jeho syn je ale považován za spornou osobnost kvůli obviněním ze zločinů proti lidskosti, ze kterých byl u Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu obžalován. Během voleb v roce 2007 podle obžaloby podněcoval etnické násilí. Také poslední keňské volby provázely nepokoje, při nichž přišlo o život nejméně 19 lidí.