Přípravy na volbu papeže vrcholí – nad Sixtinskou kaplí už je komín

Vatikán - Ve Vatikánu je slavnostní nálada a vše spěje ke dni D. Na střeše Sixtinské kaple se dnes objevil komín, ze kterého bude ihned po zvolení papeže na konkláve tradičně stoupat bílý kouř. Ten oznámí přítomným věřícím na Svatopetrském náměstí a televizním divákům po celém světě, že byl zvolen 266. papež. Řemeslníci také začali v kapli, v níž budou kardinálové do konečného rozhodnutí o novém papeži uzavřeni, pokládat provizorní podlahu, aby se ochránila ta původní.

Vatikán se brzy ponoří do mlčení. Katolická církev informace o volbě papeže tradičně tají, aby se chránila před tlakem politiků a médií. Sázkaři přesto zkoušejí tipovat, kdo neudrží jazyk za zuby a vyzradí pár novinek třeba na twitteru.

Sixtinská kaple je již několik dní pro veřejnost uzavřena. U vchodu už jsou nainstalována dvoje kamna - v jedněch se budou pálit hlasovací lístky a v těch druhých bude vytvářen kouř, který s pomocí chemie bude přibarven na bílo nebo černo tak, aby lidé venku poznali, zda byla volba úspěšná nebo neúspěšná. Od těchto kamen proto vede provizorní měďěný komín. Podél stěny až ke stropu jej podpírá lešení a lidé na Svatopetrském náměstí jej právě dnes mohli spatřit na střeše kaple. 

Řemeslníci rovněž v celé kapli upravili podlahu a ukončují výrobu dlouhých dřevěných stolů, u kterých zasedne 115 kardinálů k volbě 266. papeže

Kardinálové se dopoledne sešli již na 9. generální kongregaci, zasedají od pondělí každý den, v neděli ale budou mít volno. Dnešní generální kongregace se podle AFP sešla k přípravě konkláve již jen za účasti 115 volitelů. Právě tento sbor ještě za účasti 153 kardinálů rozhodl v pátek, že konkláve začne v úterý. Volit nástupce Benedikta XVI., jenž opustil papežský úřad 28. února, mohou jen kardinálové mladší 80 let. 

Mezi 115 volícími kardinály je tak i 69letý pražský arcibiskup Dominik Duka. Naopak druhý český kardinál, bezmála 81letý Miloslav Vlk, se v minulých dnech účastnil jen kongregací, které volbu připravovaly. 

Kardinálové se v úterý nejprve pomodlí a pak se uzavřou do kaple 

V úterý ráno se nejdříve uskuteční modlitba, při níž budou kardinálové prosit o to, aby je Svatý Duch vedl, ochránil a osvítil při výběru papeže. Odpoledne se pak volitelé uzavřou v Sixtinské kapli. Podle analytiků citovaných agenturou ANSA by mohl být nový papež znám do konce týdne. 

Ve Vatikánu i jinde se množí spekulace o seznamu favoritů, mezi kterými by se mělo rozhodovat v prvních hlasováních. Zatím se podle AFP hovoří až o šesti vážných kandidátech. Pokud z nich ale při prvních hlasováních nikdo neobdrží více než 20 hlasů, kardinálové budou vybírat i z kandidátů, kteří nejsou považováni za favority, tvrdí odborník na Vatikán John Allen.