Venezuelané zamíří k urnám 14. dubna

Caracas – Venezuela by mohla znát jméno nástupce zesnulého prezidenta Huga Cháveze již 14. dubna. Termín nových voleb vyhlásila Národní volební rada. Na post prezidenta by se mohl pravděpodobně dostat prozatímní lídr země Nicolas Maduro, kterého Chávez podporoval. Volebním kandidátem opozice bude Henrique Capriles. Ten prohrál s Chávezem při říjnových volbách.

Zemi od pátku vede zastupující prezident Nicolás Maduro. Ten je podle průzkumu také největším favoritem nadcházejících voleb. Svou volební kampaň zahájil prakticky na Chávezově pátečním pohřbu, kde se emotivně přihlásil k jeho odkazu a vyzval k odmítnutí nepřátel, kteří podle něj stáli za Chávezovou smrtí. Ty reprezentuje zjevně vedle USA také protichávezovská opozice, jejímž volebním lídrem bude Henrique Capriles, který stál proti Chávezovi v říjnových volbách.   

Venezuelané zamíří k urnám 14. dubna (zdroj: ČT24)

Maduro vsadil na Chavezův kult

Capriles sice v den Chávezovy smrti volal po jednotě a klidu, již v pátek však nazval zastupujícího prezidenta bezostyšným lhářem, kterého do funkce nezvolili lidé. Podle posledního zveřejněného průzkumu je Maduro, který zatím dovedně láká truchlící masy na Chávezův kult, výrazným favoritem voleb. Chávez zemřel na rakovinu v úterý.