V Bulharsku zemřel již třetí muž, který se upálil kvůli situaci v zemi

Sofia - V Bulharsku dnes ráno podlehl těžkým zraněním muž, který se na protest proti vysokým cenám energií a chudobě jako třetí Bulhar rozhodl upálit. Zbývající dva lidé, kteří se ke stejnému činu odhodlali před ním, zemřeli již dříve. V zemi dnes opět pokračují demonstrace proti politickým poměrům, korupci a vysoké nezaměstnanosti.

Třiapadesátiletý Vencislav Vasilev se zapálil 26. února ve městě Radnevo v centrálním Bulharsku na protest proti chudobě, v níž žil dlouhá léta. Lékaři ho ihned po činu převezli v kritickém stavu s popáleninami na 75 procentech těla do plovdivské nemocnice. V kritickém stavu zůstal po celou dobu hospitalizace. Bezprostřední příčinou smrti bylo selhání orgánů, uvedla nemocnice.

První tragickou oběť si protesty vyžádaly 19. února, kdy se ve městě Veliko Trnovo upálil údajně psychicky nemocný muž. O den později se ke svému činu odhodlal Plamen Goranov, jehož místní média označila za „bulharského Jana Palacha“. Jeho případ vyvolal mezi Bulhary velkou vlnu emocí.

Demonstruje se i dnes: ve Varně, v Plodivu i po celém Bulharsku

V Bulharsku, kde lidé denně již několik týdnů protestují proti neutěšeným poměrům, se demonstruje i dnes. V Sofii se aktivisté sešli před ministerstvem hospodářství a energetiky a zablokovali ulici s přilehlou křižovatku. Dav vyzval prezidenta Rosena Plevnelieva, aby rychle sestavil přechodnou úřednickou vládu a aby nařídil vyšetřování postkomunistického vývoje, který podle nich až na nejvyšších postech doprovázela korupce a organizovaný zločin.

Před radnicí v černomořském přístavu Varna protestuje asi 5 000 lidí. Demonstrace hlásí i Plovdiv, kde se na dopolední akci v centru města sešlo několik stovek lidí. Odpoledne se očekává masivnější protest proti zdražení místních poplatků, účast například přislíbila asi stovka motorkářů.