Přízraky z Fukušimy připomínají dva roky starou tragédii

Tokio - Od chvíle, kdy severovýchod Japonska zasáhlo ničivé zemětřesení a masivní vlna tsunami, uplynuly už dva roky. Japonci se doteď s katastrofou úplně nevyrovnali, a to především psychicky. Nepřežilo více než 15 000 lidí, tisíce dalších se dodnes pohřešují. Voda zdevastovala rozsáhlé území, srovnala se zemí celá města a infrastrukturu a způsobila taky mimořádně závažnou havárii jaderné elektrárny Fukušima Daiči. Katastrofa zásadním způsobem dopadla na japonskou ekonomiku a vyvolala debatu o přínosech a rizicích atomové energie.

Po celém Japonsku se lidé sešli k modlitbám. Zemětřesení o síle 9 stupňů Richterovy škály a následné 10 metrů vysoké přílivové vlny navždy změnily lidské osudy i krajinu. Následky jsou dodnes vidět na první pohled. Mnoho lidí stále bydlí v provizorních podmínkách. Obnova zasažených míst pokročila jen velmi málo.

„Viděl jsem to na vlastní oči. Můj dům byl pryč, nic tam nezbylo. Tam, kde jsem žil, byl oceán. Nevím, jak to popsat. Byla to zdrcující situace. Tsunami během momentů všechno smetla,“ říká dnes poslanec města Namie Bunsei Watanabe.

Šlo o nejhorší přírodní katastrofu v dějinách Japonska a tragédii nečekaných rozměrů, kterou sledoval celý svět. Živly zpustošily 11. března 2011 rozsáhlé území s nečekanou silou. Zemřely tisíce lidí, statisíce dalších se ocitly bez střechy nad hlavou.

Japonci se stále s katastrofou úplně nevyrovnali. U mnohých se až teď projevují symptomy posttraumatické stresové poruchy. Psychiatři radí, aby lidé řešili situaci s odborníky.

Množí se ale taky zprávy o tom, že lidé vidí na místech tragédie přízraky a duchy. Často se proto obracejí na vymítače. „Vidí duchy bez hlavy, bez rukou a nohou nebo úplně rozsekané na kusy. Lidé během neštěstí umírali mnoha různými způsoby. A zůstali spojení se svým tělem,“ vysvětluje vymítačka Kanšo Ajzavová.

Psychiatr Keizo Hara přízraky vysvětluje: „Lidé vídají duchy na místech, která vlny kompletně srovnaly se zemí, na kterých nezbylo nic. Domnívám se, že to je psychická projekce hrůz a strachu.“

Japonsko zradila jaderná energetika

Krátce po živelné katastrofě se navíc rychle obrátila k situaci v jaderné elektrárně Fukušima, kde poškození chladících systémů vyústilo ve výbuchy a únik radiace. Z okolí se stala zakázaná zóna. V mimořádné situaci postupně začala vycházet na povrch pochybení, kterých se provozovatel elektrárny dopustil. A rozeběhla se debata o bezpečnosti jaderné energetiky. V Japonsku i dva roky poté stále aktuální.

Japonsko po havárii ustoupilo od plánů na rozvoj jaderné energetiky. Podobně také v Německu vláda rozhodla o odklonu od jádra. Zbytek světa pak reagoval intenzivními testy a kontrolami reaktorů.