Zemřela švédská princezna, která měla život jak z románu

Stockholm – Švédský královský dvůr oznámil, že zemřela švédská princezna Lilian. Končí tak příběh obrovské lásky, který zaujal celý národ. Princezna byla totiž původem prostá dívka z Walesu, za války se do ní zamiloval švédský princ, jenže lásku museli tajit třicet let.

Princezně Lilian bylo 97 let, dlouho trpěla Alzheimerovou chorobou, i proto už se léta neobjevovala na veřejnosti. Zemřela klidně ve spánku ve svém domě ve Stockholmu. 

Její život přitom připomínal příběh jak z románu. Narodila se v roce 1915 ve Walesu, v šestnácti se kvůli kariéře modelky přestěhovala do Londýna. Vzala si herce Ivana Craiga, jenže ten neměl být její osudovou láskou. Tu potkala až v roce 1943 v Londýně. Tehdy se seznámila se švédským princem Bertilem a byla to láska jako trám. Lilian se za dva roky rozvedla, s Bertilem už plánovali svatbu, jenže král Gustav Adolf jim sňatek nepovolil. 

A lásce navíc bránila i shoda okolností, která nakonec dosadila Bertila až na trůn, a to i když byl vlastně až třetím následníkem. Jenže poté, co jeho bratr a dědic trůnu Gustaf Adolf zahynul v roce 1947 při letecké havárii a druhý bratr se vzdal trůnu, když si vzal neurozenou dívku, musel Bertile především myslet na blaho státu. Nemohl zemi uvrhnout do ústavní krize tím, že by se oženil s neurozenou dívkou, a tak museli Lilian a Bertile čekat dlouhých třicet let. Teprve v roce 1973 se trůnu ujal Bertilův synovec a právoplatný následník trůnu Carl Gustaf a jejich láska už nemusela být tajná. V roce 1976 se vzali. 

V roce 2000 napsala Lilian o svém vztahu s Bertilem knihu, která měla velký ohlas. Pár neměl žádné děti. Princ Bertil zemřel již v roce 1997.