Kardinálové se sešli naposled, v úterý to začne naostro

Vatikán – Naposledy před úterním zahájením volby nového papeže se ve Vatikánu za zavřenými dveřmi sešel sbor kardinálů na zasedání generální kongregace. Ačkoli média již několik týdnů spekulují o tom, kdo má největší šanci na zvolení, neexistují stále jasní favorité. V ideálním případě by mohl být nástupce Benedikta XVI. zvolen ještě tento týden; ani podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho by konkláve nemělo trvat déle než čtyři dny.

Jednání kardinálů za zavřenými dveřmi synodní auly se dnes účastnilo i 115 hodnostářů mladších 80 let, kteří svými hlasy v následujících dnech určí nástupce Benedikta XVI. Právě profil budoucí hlavy katolické církve je tématem, které kardinály těsně před zahájením konkláve zaměstnává nejvíce.

Lombardi: Konkláve papeže zvolí do čtyř dnů

Konkláve by mělo být krátké a nemělo by trvat déle než čtyři dny, prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi před pěti tisícovkami akreditovaných novinářů. V Římě se jako o pravděpodobném dnu zvolení papeže nejčastěji hovoří o středě a o čtvrtku. Předchozí papež Benedikt XVI. byl zvolen po čtyřech kolech hlasování, tedy druhý den konkláve. Podle mluvčího se nedá očekávat, že by nová hlava římskokatolické církve byla zvolena hned v úterý, kdy by spíš měli vykrystalizovat favorité.

Lombardi zdůraznil, že na termínu zahájení volby papeže se minulý týden shodla „velmi silná většina“ kardinálů. To podle znalců vatikánských poměrů samo o sobě hovoří ve prospěch rychlé volby. Lombardi rovněž poznamenal, že příliš dlouhé konkláve by budilo dojem, že kardinálové jsou nejednotní, a to by dále oslabilo církev čelící mnoha výzvám, mimo jiné pnutí v římské kurii.

„Při minulé volbě v roce 2005 existovala osobnost, která všechny ostatní kardinály troj- či čtyřnásobně převyšovala, vynikající teolog. Mluvíme tu o Josephu Ratzingerovi. Tentokrát to tak není. Bude se volit mezi dvěma, třemi, čtyřmi, dvanácti kandidáty. Teď nevíme vůbec nic. Musíme počkat přinejmenším na výsledky prvního volebního kola,“ řekl italskému deníku La Stampa lyonský arcibiskup Philippe Barbarin. Téhož názoru je i jeho krajan, pařížský arcibiskup André Vingt-Trois, podle něhož existuje nejméně půl tuctu vážných favoritů.

Kandidátů na papeže je 115. Papabile, tedy favoritů, ale zhruba desítka. Je mezi nimi i český rodák Christoph Schönborn; vídeňský arcibiskup opravil fasádu rakouské církve poničenou aférami svého předchůdce. Angelo Scola z Milána zase umí mluvit s muslimy i východními křesťany. Uznávaný profesor má podporu v Evropě i USA. Vatikánské ústředí mu ale nepřeje – naopak Kanaďan Marc Ouellett nebo Brazilec Odilo Scherer jsou v kurii jako doma. Arcibiskup Sao Paula navíc přichází z významné bašty katolíků. Ghaňan Peter Turkson je sice zatím outsider, ale je schopný bodovat; proto mu říkají Černý Wojtyla. Robert Sarah z Guineje zase získal uznání jako Benediktův James Bond - muž pro nesplnitelné mise v Asii či Libanonu.

Jak bude probíhat konkláve?

V úterý ráno se sbor 115 volících kardinálů nastěhuje do Domu svaté Marty, kde budou během volby v izolaci od okolního světa pobývat. Dopoledne je čeká mše a odpoledne slavnostní zahájení konkláve. Do Sixtinské kaple by procesí hodnostářů mělo dorazit v půl páté, od té chvíle bude platit na jednání kardinálů přísné informační embargo. Jak volitelé, tak všichni lidé, kteří s nimi přijdou do styku, totiž skládají slib mlčení. Veřejnost se dozví teprve výsledek volby, který tradičně ohlásí bílý kouř stoupající z komína na střeše kaple.

Přípravy na konkláve
Zdroj: Andrew Medichini/ČTK/AP

Délka trvání konkláve se nedá předem určit - v minulosti trval výběr papeže několik dní i několik týdnů. Zvolení Benedikta XVI. bylo před osmi lety výjimečně rychlé, kardinálům tehdy stačila čtyři kola hlasování během dvou dní. Obecně se očekává, že nový pontifik se úřadu ujme před začátkem Velikonoc, největších křesťanských svátků.

Časový harmonogram konkláve, který odsouhlasil kardinálský sbor na jednání generální kongregace.

úterý 12. března
7:00 - Kardinálové se přestěhují do Domu svaté Marty (Domus Sanctae Marthae, DSM), kde budou pobývat po celou dobu konkláve. Pokoje jim budou rozděleny losem.
10:00 - Začátek mše ve Svatopetrském chrámu.
15:45 - Po přestávce na oběd se kardinálové přesunou z DSM do Pavlovy kaple (Cappella Paolina) v Apoštolském paláci, která se nachází v bezprostřední blízkosti Sixtinské kaple.
16:30 - Volitelé ve slavnostním odění se průvodem za zpěvu hymnu přesunou do Sixtinské kaple. Zaujmou tam místa podle předem stanoveného pořádku.
16:45 - Děkan kardinálského sboru přečte kolektivní přísahu. Pak jdou všichni účastníci konkláve za sebou ke stolu v přední části kaple, kde se každý dotkne vystaveného evangeliáře a přednese předepsanou větu osobní přísahy. Ještě před samou volbou teolog určený k projevu připomene všem povinnost zachovat mlčení; následuje první kolo volby. Volí se pomocí lístečků s textem „Volím za nejvyššího pontifika“, kam volitel dopíše jméno. Lísteček se přeloží a vhodí do urny před oltářem.
19:15 - Nešpory (večerní pobožnost)
19:30 - Návrat do DSM

středa 13. března (a případně následující dny až do pátku)
6:30-7:30 - Snídaně v DSM
7:45 - Přesun z DSM do Pavlovy kaple
8:15 - Mše v Pavlově kapli
9:30 - Přesun do Sixtinské kaple a modlitba - takzvaná hora media neboli církevní hodinky podle breviáře; následují dvě kola hlasování
12:30 - Návrat do DSM
13:00-16:00 - Přestávka na oběd
16:00 - Kardinálové se vracejí do Sixtinské kaple
16:50 - Hlasování
19:15 - Nešpory
19:30 - Návrat do DSM

Volba papeže se řídí zněním zvláštního dokumentu, který pod názvem Universi Dominici Gregis vydal 22. února 1996 papež Jan Pavel II. Podle této takzvané konstituce se každý den mohou uskutečnit maximálně čtyři kola hlasování - dvě dopoledne a dvě odpoledne. První kolo volby se nejspíš uskuteční už v úterý večer: volitelé vhodí do urny papírové lístky, kam podle vlastního uvážení doplní jedno jméno. Vzhledem k tomu, že pro nového papeže musí hlasovat dvě třetiny sboru, tedy nejméně 77 kardinálů, je ale zvolení v rané fázi konkláve nepravděpodobné.