V hlavním městě Evropy není pro Evropu místo

Brusel - Desítky tisíc lidí podepsaly petici proti uzavření světoznámé belgické atrakce. Téměř za čtvrt století navštívily zábavní park Mini Europe miliony turistů. Brusel ho chce ale vyměnit za komerční centrum. Z města tak zmizí například i maketa Staroměstské radnice.

Paříž má Eiffelovu věž, Londýn Big Ben, Praha orloj. Dominanty evropských velkoměst stojí hned vedle sebe na jediném místě - v hlavním městě Evropské unie. Zájem turistů o Evropu prakticky na dlani je stále veliký – Minievropa je druhou nejnavštěvovanější atrakcí Bruselu. A teď má uvolnit místo komerčnímu centru.

„Bylo by to velmi špatné pro Brusel. Nechápeme, proč by dvě největší atrakce Bruselu měly odejít,“ říká majitel parku Mini Europe Tierry Meeus.

Spolu se sousedním vodním parkem má miniaturní Evropa víc návštěvníků než slavné Atomium. Protestní petici proti jejímu zbourání už podepsalo na 40 000 lidí. „Naši čtenáři jsou proti uzavření. Mnozí tam chodili ještě jako mladí. Teď vyrostli, ale je to pro ně i trochu nostalgie,“ říká šéfeditor bruselského listu La Capitale Karim Fadoul.

Park vydělává. Sto dvacet jeho zaměstnanců tak nechápe, proč mají přijít o práci. Bruselská radnice chce ale něco víc šik. V písemném prohlášení tvrdí, že postaví elegantní byty a komerční centrum. Práci tím prý dostanou hned tři tisícovky lidí.

  • Bruselský park Mini Europa zdroj: ČT24
  • Bruselský park Mini Europa zdroj: ČT24

Z Bruselu by tak za několik měsíců měla zmizet i maketa Staroměstské radnice, která v Minievropě reprezentovala Českou republiku. České daňové poplatníky přišla při vstupu do Evropské unie na téměř tři čtvrtě milionu korun. Ostatní země investovaly často mnohem víc. I tak má park miniatur do 31. srpna zavřít brány a do konce roku ho bagry srovnají se zemí.