Největší bankovní loupež na Slovensku se dočkala rozsudku

Bratislava – Soud v Nitře vynesl po sedmnácti letech rozsudek nad pachateli největší bankovní loupeže na Slovensku. Pět ze šesti obviněných poslal do vězení na pět až osm let. Z pobočky Všeobecné úvěrové banky si tehdy lupiči odnesli 173 milionů slovenských korun. Uloupené peníze se nenašly. Verdikt zatím není pravomocný.

Lupiči začátkem roku 1996 vnikli do jedné z poboček VÚB a ukradli bankovky různých měn. Členové gangu otevřeli trezor klíči, které našli v bance. Podle vyšetřovatelů skupině pomáhal člen bankovní ochranky Bohuš Sloboda. V době vyloupení banky byl vypnutý alarm. Slobodovi soud vyměřil nejpřísnější trest: ve vězení má strávit osm let.

Podle prokurátora se Sloboda a další obžalovaný Gustáv Iker k účasti na vyloupení banky nejprve přiznali, později ale své výpovědi odvolali. Ikerovi uložil soud sedmiletý trest vězení, dalším třem odsouzeným po pěti letech, což je nejnižší možná sazba. Všem přitom hrozilo více než desetileté vězení.

Soud začal až devět let po konci vyšetřování

Obžalobě čelil také donedávna jeden z nejhledanějších Slováků Viliam Mišenka, kterého začátkem letošního roku zadržela na základě mezinárodního zatykače policie ve Venezuele a který byl minulý měsíc převezen na Slovensko. Mišenku jako jediného obžalovaného soud osvobodil pro nedostatek důkazů. V jiných případech je Mišenka obviněn z podílu na několika vraždách.

Obhájci žádali soud, aby jejich klienty zprostil viny kvůli nedostatku důkazů, nebo alespoň aby výrazně snížil navržené tresty. Od podání obžaloby totiž uplynulo už 13 let. Vyšetřování případu sice bylo ukončeno v roce 2000, soud ale kvůli různým průtahům zahájil proces až o devět let později.

Další zdržení nastalo po úmrtí předsedy senátu, kvůli němuž proces začal od začátku. Jednou z příčin zdržení bylo také časté odročování jednání kvůli nemoci obhájců nebo obžalovaných.

Vydáno pod