Venezuelskému opozičníkovi zabránil dav v registraci k volbám

Caracas - Kandidátovi venezuelské opozice na prezidenta Henrique Caprilesovi zabránili příznivci dočasné hlavy státu a jeho volebního soupeře Nicoláse Madura, aby se včas registroval. Požádal proto volební komisi o prodloužení doby pro zápis k hlasování. Zda mu komise vyhoví, zatím není jasné.

Budovu volební komise obklopily tisíce Madurových příznivců, aby mu daly najevo podporu. Řada z nich si přinesla i plakáty s portrétem nedávno zesnulého prezidenta Huga Cháveze, který si právě Madura vybral za svého nástupce. Když bývalý viceprezident dorazil, aby se registroval, propukl dav v jásot. Později Maduro před budovou pronesl více než dvouhodinovou řeč.

Když se o zápis do volebního klání, které se uskuteční 14. dubna, pokusil Capriles, lidé mu to neumožnili. Zmeškal tak lhůtu, která byla stanovena na 14:00 místního času (19:30 SEČ). Požádal proto o odklad termínu.

Opozičníci počínání vládní strany odsoudili jako urážku nestrannosti volební komise. Při svém počínání po Chávezově smrti venezuelská vláda podle nich už několikrát postupovala v rozporu s ústavou.