Íránu se nelíbí Argo – chystá žalobu na Hollywood

Teherán – Zatímco na západě snímek Argo režiséra Bena Afflecka bodoval a dostal dokonce Oscara za nejlepší film, v Íránu se už tolik snímek nelíbí. Film je totiž natočený podle skutečné události ze 70. let. Tehdy se CIA snažila dostat z Íránu americké diplomaty v přestrojení za filmový štáb. Teherán kvůli filmu chystá žalobu na Hollywood.

Teherán tvrdí, že film ukazuje „nereálný obraz země“. Úřady se proto rozhodly podat žalobu, a to poté, co snímek viděli filmoví kritici, ještě než ho úřady pustily do kin. V zemi ale kolují pirátské kopie a film prý vyvolává protichůdné reakce. 

Írán již před časem vznesl námitky, že film je protiíránský a že je „reklamou na CIA“. Jako politický a protiíránský krok si mnozí v Íránu vysvětlují i fakt, že Oscara pro nejlepší film, který snímek Argo získal, vyhlašovala manželka amerického prezidenta Michelle Obamová. 

Do Teheránu údajně přijela i francouzská právnička Isabelle Coutantová-Peyreová, která by íránským úřadům měla se žalobou pomoci.

Coutantová-Peyreová je manželka svého času nejhledanějšího teroristy světa venezuelského původu Ilyicha Ramíreze Sáncheze, který je známý pod přezdívkou Carlos či Šakal a který si odpykává trest doživotního vězení ve Francii.