Černý kouř nad Vatikánem: Konkláve zatím nerozhodlo

Vatikán – Černý kouř z komína nad Sixtinskou kaplí kolem tři čtvrtě na osm večer oznámil, že při prvním hlasování nový papež podle očekávání zvolen nebyl. Kardinálové dnes v Sixtinské kapli ve Vatikánu kolektivní přísahou zahájili konkláve – volbu nového papeže, který se stane následovníkem Benedikta XVI. V 17:35 se zavřely dveře kaple, kde je 115 kardinálů izolováno od okolního světa; výsledek volby bude ohlašovat právě pouze barva kouře z komína.

Po půl páté se volitelé ve slavnostním odění za zpěvu hymnu přesunuli do Sixtinské kaple, kde zaujali místa podle předem stanoveného pořádku. Děkan kardinálského sboru poté přečetl kolektivní přísahu; účastníci konkláve pak přicházeli ke stolu v přední části kaple, kde se každý dotkl vystaveného evangeliáře a přednesl předepsanou větu osobní přísahy. Jak volitelé, tak všichni lidé, kteří s nimi přijdou do styku, totiž musí složit slib mlčení.

Po zvolání „extra omnes“ (všichni ven) museli Sixtinskou kapli opustit všechny osoby kromě 115 kardinálů oprávněných k účasti na konkláve a několika málo asistentů. Poté byla kaple izolována od okolního světa. Konklávě trvalo přes dvě hodiny, po konci prvního dne se kardinálové odebrali na večeři a k večerním modlitbám; posléze se přesunuli do izolovaného vatikánského penzionu. S okolním světem ale komunikovat nesmějí, fungují tu i rušičky mobilního signálu a bezdrátového internetu.

Vatikánská televize na komín na Sixtinské kapli nasměrovala kamery, které jej snímají v přímém přenosu. Komín při papežské volbě pravidelně sledují rovněž zástupy věřících a turistů na Svatopetrském náměstí.

Živý přenos z Vatikánu na stránkách www.vatican.va sledujte ZDE.

Ke zvolení pontifika je nutná dvoutřetinová většina hlasů. Za Evropu má hlasovat 60 kardinálů, z toho 28 z Itálie, za Severní Ameriku 14, za Latinskou Ameriku 19, za Afriku 11, za Asii deset a za Oceánii jeden. Jediným českým zástupcem ve volebním sboru kardinálů je pražský arcibiskup Dominik Duka.

Černý dým signalizuje, že hlasování se sice uskutečnilo, ale nikdo nezískal potřebnou podporu nutnou ke zvolení papežem, tedy nejméně 77 hlasů. Bílý dým znamená, že nový pontifik byl zvolen. Hustý černý dým dnes vycházel z komína celých deset minut.

Volba tentokrát nemá jednoznačného favorita, v úvahu přichází kolem desítky kandidátů. Přesto se předpokládá, že jméno nového papeže by mělo být známo do pátku. Úřadu by se měl ujmout před začátkem Velikonoc, největších křesťanských svátků.

Dopoledne se kardinálové ve Svatopetrském chrámu sešli na společné mši. Tu sloužil děkan kardinálského sboru Angelo Sodano. Přítomni byli i pražský arcibiskup Dominik Duka a kardinál Miloslav Vlk. Kardinálové vzdali hold Benediktu XVI. a tato liturgie byla posledním okamžikem, který mohly sledovat a přenášet sdělovací prostředky.

Denní režim konkláve

6:30-7:30 - Snídaně v Domě svaté Marty (Domus Sanctae Marthae, DSM), kde jsou kardinálové ubytováni
7:45 - Přesun z DSM do Pavlovy kaple
8:15 - Mše v Pavlově kapli

9:30 - Přesun do Sixtinské kaple a modlitba - takzvaná hora media neboli církevní hodinky podle breviáře; následují dvě kola hlasování
12:30 - Návrat do DSM
13:00-16:00 - Přestávka na oběd
16:00 - Kardinálové se vracejí do Sixtinské kaple
16:50 - Hlasování
19:15 - Nešpory (večerní modlitba)
19:30 - Návrat do DSM

Volba papeže se řídí zněním zvláštního dokumentu, který pod názvem Universi Dominici Gregis vydal 22. února 1996 papež Jan Pavel II. Podle této takzvané konstituce se každý den mohou uskutečnit maximálně čtyři kola hlasování - dvě dopoledne a dvě odpoledne. Volitelé vhodí do urny papírové lístky, kam podle vlastního uvážení doplní jedno jméno. Vzhledem k tomu, že pro nového papeže musí hlasovat dvě třetiny sboru, tedy nejméně 77 kardinálů, je ale zvolení v rané fázi konkláve nepravděpodobné.

Výsledky se veřejnost dozvídá tradičním způsobem, tedy barvou kouře vycházejícího z komína Sixtinské kaple. Kouř by se měl objevit po skončení hlasování, tedy kolem 12:00 a 19:00. Pokud bude papež zvolen v prvním ze dvou kol, může se kouř objevit dříve; právě to by mohlo být znamením, že konkláve už rozhodlo.

Pokud papež nebude zvolen během prvních tří dní, bude následovat volný den určený modlitbám a rozjímání. Dál by se pokračovalo tak, že po dvou volebních dnech by vždy následoval třetí den volna, a to až do 34. hlasovacího kola 11. dne večer. Pokud by do té doby nebyl papež zvolen, mění se procedura a nadále se hlasuje jen pro dva kandidáty s největším počtem hlasů v posledním kole.

Ještě před zahájením konkláve se nad Vatikánem objevil růžový dým. Vypustily ho manifestující  polonahé aktivistky ze skupiny Femen. S růžovou dýmovnicí v ruce protestovaly na Svatopetrském náměstí proti pozici církve ke svazkům homosexuálů a požadovaly větší roli žen v katolické církvi. Někteří tvrdí, že ženy hrají v katolické církvi důležitou roli už nyní, když se věnují péči o katolické děti nebo misionářské činnosti. Jiní ale upozorňují, že vylučování žen například z vysvěcování na kněze už je zastaralé.

Zadržení aktivistky z hnutí Femen na Svatopetrském náměstí
Zdroj: ČTK/AP/Emilio Morenatti
Vydáno pod