Papežovu abdikaci na den přesně předpověděla německá karikaturistka

Berlín - Jméno nového papeže zatím odborníci jen odhadují, rezignaci jeho předchůdce nepředpověděl nikdo z nich. Podařilo se to ale Němce Katharině Greveové, i když rozhodně nepatří ke znalcům vatikánského zákulisí. Papežův odchod totiž na den přesně prorokovala v kresleném vtipu.

Ve vtipu Greveové sedí papež před televizí s loterijním lístkem v ruce. Když vidí, že vyhrál, říká si: „Zítra podám výpověď.“ Kresba vyšla v kalendáři k datu 10. února, tedy den před skutečnou abdikací Benedikta XVI. Když Greveová vtip nakreslila, netušila, že se změnila ve věštkyni. Po papežově abdikačním projevu jí napsali e-mail z vydavatelství, že už jim volalo 20 lidí. A přibývali další.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Samotný vtip přitom vznikl už před půldruhým rokem. Katharina se tak zařadila vedle fotografa, který zachytil úder blesku do katedrály svatého Petra právě v den papežovy rezignace. Podle Kathariny jde pouze o žert osudu. Kdo se v jejím hledáčku ocitne po konkláve, zatím neví. Na další prorocký vtip jí prý po velkém úspěchu toho prvního nezbyl čas.

Vydáno pod