Cameron: Británie je připravena vyzbrojit syrskou opozici

Londýn - Velká Británie je připravena obejít zbrojní embargo a začít vyzbrojovat bojovníky syrské opozice, naznačil to premiér David Cameron. Francie, Spojené státy a Rusko zase podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse vybírají mezi syrskými představiteli vhodné osoby pro jednání s opozicí. Kvůli stupňujícímu se násilí byla odložena volba premiéra opoziční vlády na příští týden. Podle nejnovější zprávy organizace Save the Children obě bojující strany využívají rostoucí počet dětí jako bojovníky i lidské štíty.

Boje mezi povstalci a vládními vojáky v Dará se znovu vyostřily. A na síle nabírají i výroky politiků. Podle BBC by Velká Británie mohla vetovat prodloužení embarga, o kterém bude unie jednat v květnu. „Doufáme, že své evropské partnery přesvědčíme, že je třeba provést změnu (v zákazu dovozu zbraní) a že s námi budou souhlasit. Když se nám to ale nepodaří, není vyloučeno, že budeme postupovat podle svého,“ prohlásil Cameron.

Fabius nevyloučil, že i Francie bude požadovat prolomení zákazu. „Je to sice (celo)evropské rozhodnutí, ale Francie zvažuje, že by se mělo přistoupit ke zrušení embarga,“ řekl Fabius. Nedomnívá se ale, že je to v rozporu s hledáním politického řešení krize. „Chceme-li Asada přinutit k posunu, pak ho musíme přesvědčit, že vojenskou silou nezvítězí. Musí být vytvořena nová rovnováha sil,“ sdělil šéf francouzské diplomacie. Unie v únoru embargo zmírnila tím, že povolila Spojeným státům dovoz pancéřovaných vozů, nebojového vojenského vybavení. Syrské opozici rovněž poskytla technickou pomoc.

Laurent Fabius
Zdroj: WITT/SIPA/ISIFA

Fabius: Schwarzenbergovy názory jsou mimo realitu

Fabius patří v Evropské unii k nejtvrdším Asadovým kritikům. Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je zbraní v Sýrii už dost a staví se proti jejich dovozu. „Tento názor není v souladu s realitou. Opozici bombardují ti, kteří jsou vyzbrojováni, zatímco ona nikoli. To je těžko udržitelná pozice,“ oponuje Fabius. Syrský provládní deník Al-Vatan napsal, že Damašek má dostatek vojáků i munice pro boj proti svým odpůrcům na několik let.

O Sýrii debatovali i americký a norský šéf diplomacie. „Usilujeme o to, aby si Asad a syrská opozice sedli k jednomu stolu a shodli se na vytvoření přechodné vlády,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry. „Je potřeba, aby se Rada bezpečnosti sjednotila a vydala jasné poselství, jak postupovat dál a jak zajistit kontrolovaný konec Asadova režimu,“ dodal jeho norský protějšek Espen Barth.

Válka místo školy

Obě strany syrského konfliktu podle organizace Save the Children využívají dětské vojáky. Nasazují je jako hlídače i bojovníky a údajně slouží i jako lidské štíty. Podle odhadů aktivistů potřebují pomoc na dva miliony syrských dětí, v ohrožení jsou totiž i kvůli nemocem a podvýživě.

Šéf syrské opoziční koalice Muáz Chatíb nabídl začátkem roku vládě v Damašku rozhovory. Stanovil podmínky a hovořil o konkrétních lidech. Mimo jiné byl ochoten zasednout k jednání s viceprezidentem Farúkem Šará. Damašek s odpovědí dlouho váhal a nakonec ministr zahraničí Valíd Mualim řekl, že vláda je ochotná jednat i s tou částí opozice, která bojuje proti režimu se zbraněmi v rukou. Dále se ale plány rozhovorů nerozvinuly.

Policista z delegace EU byl zabit při ostřelování v Damašku

Policejní důstojník z delegace Evropské unie v Sýrii zahynul v úterý při raketovém útoku na damašském předměstí. Oznámila to ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. V prohlášení se uvádí, že Ahmad Šihádí zahynul při poskytování humanitární pomoci lidem na jihozápadním předměstí Darája, kde žil.

Nizozemsko zvýšilo stupeň varování před terorismem

Nizozemská vláda dnes zvýšila varování před teroristickou hrozbou ze stupně „omezený“ na „závažný“. Důvodem je především obava z návratu traumatizovaných a radikalizovaných Nizozemců, kteří bojují v syrské občanské válce. Do bojů v Sýrii se za dva roky od jejich propuknutí zapojila řada cizinců. Nezřídka jde o radikální islamisty, kteří se snaží svrhnout režim prezidenta Bašára Asada. „Pravděpodobnost útoku v Nizozemsku nebo proti nizozemským zájmům v zahraničí stoupla,“ uvedl v prohlášení národní bezpečnostní a protiteroristický koordinátor. Současný stupeň varování je na čtyřstupňové škále druhý nejvyšší.