Vítězná grónská opozice sama vládu nesestaví

Nuuk - Parlamentní volby v Grónsku vyhrála Pokroková strana (Siumut) hlavní opoziční představitelky Alegy Hammondové, která požaduje větší kontrolu nad zahraničními důlními společnostmi a jejich vyšší zdanění. K vytvoření vlády ale bude potřebovat koaličního partnera.

Podle oficiálních výsledků dostala Siumut 42 procent hlasů. Znamená to, že v Zemském sněmu nejspíš obsadí 14 z 31 křesel. Na druhém místě skončila strana Inuitské společenství dosavadního premiéra Kuupika Kleista, již podpořilo 34 procent hlasujících.

Kleist usiluje o plnou státní nezávislost a během posledních čtyř let otevřel Grónsko zahraničním investorům. Mnozí z 57 tisíc převážně eskymáckých obyvatel roztroušených po odlehlých pobřežních městečkách a vesnicích se ale obávají, že změny přicházejí příliš rychle. Důlní firmy těžící grónské nerostné bohatství mají tendenci zaměstnávat víc cizince než místní. Ti se čím dál tím víc obávají ekologických škod a dopadu na tradiční lov a rybolov.

Těchto obav využila i Hammondová, která chce prosadit například vyšší zdanění zahraničních investorů. Požaduje také, aby se všem, i tisícům čínských dělníků, musela vyplácet přinejmenším grónská minimální mzda. Sedmačtyřicetiletá sociální demokratka ale bude k vytvoření vlády potřebovat podporu alespoň jedné ze tří menších stran, které mají v parlamentu po dvou křeslech.

Vydáno pod