Maradona má jasno: Kardinály vedla boží ruka stejně jako kdysi mě

Buenos Aires – Podle slavného fotbalisty Diega Maradony úřadovala ve Vatikánu stejná „boží ruka“, která kdysi pomohla Argentině získat titul mistra světa ve fotbale. Maradona v radosti po zvolení papeže Františka přirovnal výsledek konkláve k šampionátu před čtvrtstoletím, kde vstřelil klíčový gól rukou. Papež František pochází z Argentiny.

Maradona vyjádřil své nadšení v dopise, který poslal římskému deníku Il Messangero: „Jsem opravdu velmi šťasten a jsem si jistý, že mé nadšení sdílí všichni Argentinci.“

Vzápětí se nezdráhal dodat, že volbu papeže vedla prozřetelnost stejně jako Maradonovu ruku, kterou proti pravidlům vstřelil Anglii gól ve čtvrtfinále šampionátu. Díky němu Argentina postoupila a pak celý turnaj vyhrála. „Každý v Argentině si pamatuje 'boží ruku' v zápase s Anglií na mistrovství světa 1986. Nyní, v mé zemi, 'boží ruka' přinesla Argentině papeže,“ srovnával Maradona, který nyní sídlí v Dubaji.  

Maradona taktně přešel papežovu příslušnost k revilům

Decentně přitom přešel mlčením, že papež je fanouškem Maradonova nesmiřitelného rivala. Zatímco Maradona hrával v Buenos Aires za tým Boca Juniors a je s ním dodnes neodmyslitelně spjat, papež je velkým obdivovatelem klubu San Lorenzo, který sídlí v jiném místě argentinské metropole.

Jorge Mario Bergoglio je vášnivým fotbalovým fanouškem
Zdroj: ČTK/AP/Club Atletico San Lorenzo de Almagro

Rovněž vedení tohoto týmu přijalo zvolení papeže Františka s velkou radostí. Papež je registrovaným členem sdružení fanoušků tohoto prvoligového klubu. „Klub San Lorenzo, stejně jako jeho hráči a fanoušci, blahopřejí Jorgemu Bergogliovi ke zvolení za papeže. Vyvolává to v nás velký pocit hrdosti,“ uvedl klub na svých internetových stránkách. Na webu lze vidět členskou kartu nového papeže a fotografii, na které Bergoglio v kardinálském hábitu drží vlajku klubu.

Jorge Mario Bergoglio je vášnivým fotbalovým fanouškem
Zdroj: ČTK/AP/Club Atletico San Lorenzo de Almagro

Fanouškem klubu se Bergoglio stal už v dětství, kdy sledoval výkony svého otce, který za San Lorenzo hrál. Klub oslavil před pěti lety sté výročí založení a za tu dobu vyhrál třináctkrát národní ligu. Teď ale zažívá těžkou sezonu a bude potřebovat minimálně papežovu podporu, aby nespadl do druhé ligy.

Argentina slavila svého papeže až do rána

Bouřlivé oslavy v Buenos Aires nebraly konce, slavilo se na ulicích i v chrámech. Čtyřicetimilionová katolická země nečekala, že na svatopetrský stolec usedne právě Argentinec. „Je to historický den. Poprvé v historii katolické církve, poprvé za dva tisíce let její existence, máme papeže z Latinské Ameriky. Přejeme Františkovi z celého srdce, aby přinesl víc porozumění mezi lidmi různých národů a náboženství,“ prohlásila argentinská prezidentka Christina Fernándezová.

Kardinál Bergoglio při mytí nohou chudým
Zdroj: ISIFA/EPA/ENRIQUE GARCIA MEDINA

Místní média připomínají, že jeho hlas byl ve Vatikánu vždycky slyšet. I to, že už jako kněz byl velmi pracovitý a i jako kardinál si svojí civilností a skromností dokázal získat srdce lidí. Ve svých kázáních bojoval proti chudobě, drogám nebo dětské prostituci. „Musíme se hodně modlit za jeho zdraví. Dělám pastorační službu ve vězení a minulý rok umyl nohy jednomu z vězňů. Je to svatý muž,“ ujistil jeden z oslavujících Argentinců.

Naopak odmítal potraty i homosexuální svazky, které jsou v Argentině legální. Na to ale v euforii po jeho zvolení myslel jen málokdo.

Vydáno pod