Vatikán se snaží očistit Františkovo jméno poskvrněné „špinavou válkou“

Vatikán - Vatikán rozhodně popřel zvěsti, že se nynější papež František ještě jako Jorge Bergoglio dostatečně nepostavil proti porušování lidských práv během vlády vojenské junty ve své rodné Argentině. „Nikdy proti němu nebylo vzneseno žádné věrohodné, konkrétní obvinění,“ řekl vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Útoky na nynějšího papeže odmítl jako dílo antiklerikálních levicových živlů, které se využívají k pošpinění církve.

Argentinská vojenská junta během své vlády v letech 1976 až 1983 vedla proti opozici tak zvanou špinavou válku; v tomto období beze stopy zmizely tisíce lidí. Bergoglio vedl jezuitský řád v letech 1973–1979, tedy právě během vlády junty a v době, kdy církev vojenskou vládu podporovala a vyzývala k vlastenectví, tedy k věrnosti vůči režimu, jak napsal britský list The Guardian. Bergoglio se tak musel na jedné straně potýkat s represivním pravicovým režimem a na straně druhé s odklonem jisté části církve směrem k levicovým aktivistům.

Nynějšímu papeži se klade například za vinu role, již sehrál při únosu dvou jezuitských kněží Orlanda Yoria a Franciska Jalicse námořními důstojníky v květnu 1976. Duchovní byli zadržováni v nelidských podmínkách za trest za misijní práci, kterou vedli v tamějších slumech. Novinář Horacio Verbitsky, autor knihy o církvi s názvem El Silencio (Ticho), Bergoglia obvinil z toho, že zbavil kněze ochrany svého řádu, čímž dal armádě zelenou k tomu, aby je unesla. To však Bergogliův úřad tehdy kategoricky popřel. Oba muži byli po pěti měsících propuštěni.

Bergogliův životopisec Sergio Rubin naopak tvrdí, že nynější papež dělal v tajnosti všechno možné pro to, aby oba muže zachránil. O případu vypovídal v roce 2010 před soudem, podle právníků tak prý ale činil velmi vyhýbavě.

Jezuita unesený juntou je s papežem usmířen a přeje mu boží požehnání

Jalics, který nyní žije v německém klášteře, je nicméně s papežem Františkem usmířen. V prohlášení zveřejněném na webu německých jezuitů napsal, že se s Bergogliem po letech od svého únosu sešel, aby si promluvili o minulosti. „Poté jsme společně sloužili mši, kde jsme se slavnostně objali. (…) Jsem s minulostí smířen a z mé strany ji považuji za uzavřenou kapitolu. (…) Nemohu nijak komentovat podíl Bergoglia na těchto událostech,“ uvedl Jalics ke svému únosu. Dodal nicméně, že Františkovi v jeho úřadě přeje boží požehnání. V prohlášení rok setkání obou mužů sice uveden není, podle agentur se tak stalo v roce 2000.

Kněz Yorio, který již zemřel, v minulosti Bergoglia obvinil, že je v podstatě vydal „eskadrám smrti“, neboť nedokázal veřejně jejich misijní práci ve slumech podpořit. Práce v chudinských čtvrtích byla tehdy velmi riskantní.

O ukradených dětech prý Bergoglio nevěděl

Další obvinění z doby tak zvané „špinavé války“ se týká toho, že Bergoglio nevyhověl žádosti o pomoc při hledání dítěte ženy, která byla unesena v pátém měsíci těhotenství a v roce 1977 zavražděna. Předpokládá se, že dítě bylo nelegálně adoptováno. Bergoglio v roce 2010 vypověděl, že se o případu dověděl až v roce 1985 po pádu junty, což ale příbuzní dítěte zpochybňují. „Bergoglio zaujímá velmi zbabělý  postoj, když jde o něco tak strašného, jako je krádež dítěte. Říká, že se o tom dověděl až v roce 1985. Není schopen se podívat pravdě do očí a ani ho to netrápí. Jde mu o to, aby ochránil sám sebe, své dobré jméno. Ale lidé dobře vědí, jaký je,“ říká Estela de la Cuadrová, teta uneseného dítěte.

Oběti argentinské špinavé války
Zdroj: ČT24
Vydáno pod